BRUSSEL - Bijna 883 miljoen keer haalden we afgelopen jaar met z'n allen een bankkaart uit onze portefeuille voor een elektronische verrichting. Dat is 2,8 procent meer dan het jaar voordien. In het totaal versasten we op die manier 47,4 miljard euro, 4,6 procent meer dan in 2002. Zo blijkt uit het jaarverslag van Banksys, de beheerder van het elektronisch bankverkeer in ons land.

Een aankoop betalen met Proton, met Bancontact/Mister Cash, met Maestro of met een kredietkaart, geld afhalen, Proton opladen, Alle Belgen samen deden het afgelopen jaar bijna 28 keer per seconde. En als we er rekening mee houden dat ook het elektronisch geldverkeer 's nachts heel wat rustiger verloopt, loopt het aantal verrichtingen overdag op tot meer dan 35 per seconde.

Alleen Proton moest afgelopen jaar wat inbinden. Het aantal herladingen liep terug van 18,15 miljoen tot 16,75 miljoen keer, een daling met 7,7 procent. Het aantal keren dat we onze Protonkaart bovenhaalden voor een betaling verminderde zelfs met ruim 11 procent tot dik 107 miljoen. Banksys ziet dat als een normale terugval na de sterke stijging van 2002, toen de introductie van de euro het publiek massaal in de armen van Proton joeg.

Het aantal geldautomaten dat voor iedereen toegankelijk is, en dus niet enkel voor de klanten van een bepaalde bank, daalde met 5,6 procent tot 1.136. Als je dat combineert met de toegenomen vraag naar cash geld aan de kassa's van de warenhuizen en supermarkten, zegt Banksys, heb je meteen een verklaring voor de achteruitgang van het aantal geldafhalingen met eenzelfde percentage.

Het gros van de elektronische betaalstroom in dit land komt op rekening van de Bancontact/Mister Cash kaart. Met 26,8 miljard euro is zij goed voor meer dan 56 procent van de totale geldstroom die langs het Banksys-netwerk versast werd.

De meest opvallende verschuivingen komen echter van het gebruik van de Maestrokaart in het buitenland, en meer nog van buitenlanders die in ons land hun kaart gebruikten. Liefst 5,25 miljoen keer diepten we die kaart afgelopen jaar op buiten de landsgrenzen. Dat is bijna de helft meer dan het jaar voordien. In het totaal betaalden we op die manier 355 miljoen euro aan buitenlandse handelaars.

Het effect van de tariefverlaging voor elektronische verrichtingen in Europa blijkt ook uit het bedrag dat we samen uit buitenlandse terminals haalden: ruim 951 miljoen euro of 7,3 miljoen transacties, een stijging met 10,8 procent.

Buitenlanders haalden hun Maestro- of elektronische Visakaart net geen 4 miljoen keer boven in Belgische winkels. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2002. Ze betaalden er 270 miljoen euro mee. Ze haalden er ook 2,9 miljoen keer geld mee uit een Belgische terminal. In het totaal ging het om 445 miljoen euro.

De eerste mobiele Banxafe-toepassing ten slotte - het rechtstreeks herladen van de Tempo-kaart langs de gsm - was in het eerste jaar goed voor 845.000 transacties met een gezamenlijke waarde van 11,9 miljoen euro.

(lc)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig