IN DE KIJKER. Nuon durft weer over de grenzen te kijken
Nuon-topman Ludo Van Halderen ziet een fusie met zijn concurrent Essent ,,wel zitten''.

Ludo Van Halderen ruilde in 2001 een topfunctie bij Electrabel in voor een hoofdrol bij Nuon. En als het van de Electrabel-top had afgehangen was hij er nog altijd in dienst. Van Halderen lag bij Electrabel onder meer aan de basis van de succesvolle Europese expansie.

In 2000 deed Electrabel zijn eerste grote overname in het buitenland: de Nederlandse elektriciteitsproducent Epon. Van Halderen was er topman en zette mee zijn handtekening onder de overname. Electrabel presenteerde hem meteen een functie in het topmanagement.

Maar nog geen jaar later stapte Van Halderen al op. Met een aanbod op zak om het elektriciteitsbedrijf Nuon te gaan leiden. In Nederland loopt de nu 59-jarige Ludo Van Halderen sindsdien constant in de kijker. En de kans wordt groot dat hij ook binnenkort ook weer buiten de Nederlandse grenzen van zich laat spreken.

Gisteren, terwijl de hoogste politieke kringen de versplinterde Nederlandse energiegroepen hadden bijeengeroepen om te praten over de creatie van een ,,nationale energiekampioen'', verklaarde hij in een interview met het Financieele Dagblad zonder veel omwegen dat hij dat een slecht idee vindt. Maar hij voegde er in een adem aan toe dat een fusie tussen Nuon en Essent wel zinvol kan zijn.

In ieder geval moeten volgens hem de Nederlandse elektriciteitsbedrijven zeer snel allianties sluiten met Britse en Scandinavische sectorgenoten. Dat is volgens Van Halderen de enige goede strategie om de concurrentiestrijd met de grote Europese jongens zoals E.ON, RWE en Suez vol te houden. Met dergelijke uitspraken lijkt Van Halderen de deur voor een internationalisering van Nuon opnieuw open te zetten.

En met een fusie tussen Nuon en Essent heeft hij het over twee energiebedrijven die de voorbije jaren heel veel energie hebben gestopt om op de Vlaamse energiemarkt door te breken. Nuon was daarbij veruit het succesvolst. Met vier procent van de Vlaamse stroomverbruikers als klant is Nuon vandaag de leider van de nieuwkomers op de Vlaamse elektriciteitsmarkt.

De komst naar België was wel een van de weinige buitenlandse projecten van Nuon tijdens de voorbije jaren. Van Halderen werd in 2001 door de provinciale aandeelhouders van Nuon niet bepaald binnengehaald om internationaal te groeien, wel om de gevolgen van een rist gewaagde en mislukte buitenlandse investeringsavonturen uit te wissen. Het lijkt erop dat hij die periode nu heeft afgesloten.

(pse)