Agfa-Gevaert lanceert in drie Belgische ziekenhuizen een overkoepelend informaticasysteem.

Via dat systeem is alle administratieve en klinische informatie over één patiënt gecentraliseerd terug te vinden.

Het Belgische bedrijf Agfa-Gevaert bestaat uit twee afdelingen: een grafische en een medische divisie. Die laatste was in 2005 goed voor een omzet van 1,4 miljard euro. Agfa Healthcare is gespecialiseerd in medische beeldvorming zoals radiologie, cardiologie, orthopedie en mammografie. Op dit moment zijn negen van de tien Belgische ziekenhuizen klant van Agfa HealthCare. Nu lanceert Agfa als eerste in België een geïntegreerd en overkoepelend informaticasysteem - Orbis - dat klinische, administratieve en praktische gegevens bundelt van de patiënt.

Daarnaast is het systeem ook in staat om op basis van de patiëntengegevens behandelingssuggesties te doen aan de artsen. ,,Eind 2006 gaan drie proefprojecten van start. Orbis wordt geïntegreerd in het Imelda-ziekenhuis in Bonheiden, het Bois de l'Abbaye-ziekenhuis in Seraing en het AZ Groeninge in Kortrijk'', zegt Hans Vandenwyngaerde, manager van Agfa Healthcare in de Benelux.

,,Orbis is een systeem waarin de hele weg van de patiënt opgeslagen is. Vanaf het moment dat een patiënt het ziekenhuis binnenkomt, over de diagnose met eventuele beeldvorming, tot de behandeling: alles is terug te vinden in het computersysteem, waar, wanneer en door wie dan ook. Zo wordt informatie over één patiënt centraal toegankelijk en verspreid'', aldus Vandenwyngaerde.

Orbis bestaat al tien jaar in Duitsland. Het systeem werd uitgewerkt door artsen en verpleegsters. Het helpt de personen in de medische sector beslissingen te nemen door snelle toegang tot informatie, beelden en statistieken te verschaffen. Op die manier wordt de patiëntenzorg verbeterd en de efficiëntie van het ziekenhuis opgedreven.