De Europese beurzen gingen gisteren hoger, voor de achtste dag al. Zo'n ononderbroken periode van winst is van augustus 2003 geleden. Beleggers verwachten nog meer overnames en fusies na het bod van de Britse verzekeraar Aviva op zijn sectorgenoot Prudential. Als de overname doorgaat, is ze de grootste in de geschiedenis van de sector.

Aanvankelijk leek Brussel dat voorbeeld te volgen. 's Ochtends werd een lichte stijging opgetekend, maar nadien strooide Suez roet in het eten. Kort na de middag had topman Gerard Mestrallet een ontmoeting met EU-Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes over de fusie met Gaz de France. Hoewel hijzelf verklaarde dat het gesprek constructief is verlopen, zakte de koers 0,47 procent.

Later op de dag herstelden KBC, Fortis en, vooral, Umicore het evenwicht. Het materialen- en technologiebedrijf ging 1,71 procent hoger dankzij een recordprijs op de kopermarkt en was daarmee de sterkste stijger van de Bel-20. KBC klom 0,33 procent, Fortis 0,31 procent.

Het biotechnologiebedrijf Devgen zette zijn opmars voort en klom 8,31 procent. De winstreeks, ondertussen goed voor een klim van 22 procent, werd ingezet toen de groep vorige week aankondigde dat haar ondernemersplan versneld wordt doorgevoerd.

Duvel publiceert vandaag resultaten. Gisteren bleek al dat de luxepils Vedett van de brouwerij erg populair is bij jongeren. In de nationale merkencompetitie klom het biertje vorige week vanuit het niets naar de zevende plaats. Duvel vlagde 4,32 procent hoger af.

De technologiegroep Zetes ziet vijf of zes mogelijke overnames in Frankrijk en Groot-Brittannië. De groep hoopt nog voor de zomer een dossier af te ronden. Het aandeel klom 1,81 procent. Morgen publiceert het bedrijf zijn resultaten.

Punch deed dat gisteren al en kon uitpakken met de hoogste winst uit zijn bestaan. Maar volgens de krant Handelsblatt wil DaimlerChrysler het verlieslatende Smart nog niet verkopen. Pech voor Punch dat op een belang aasde. Het aandeel eindigde 0,06 procent in het rood.