BRUSSEL - Het akkoord tussen Frankrijk en Duitsland over een btw-verlaging voor de restaurants kan mogelijk snel worden omgezet in een Europees akkoord. Dat hoopt tenminste minister van Financiën Didier Reynders (MR). Een verlaging voor de hele sector zal veel langer op zich laten wachten. Reynders maakt zich wel sterk dat hij het nodige geld kan vinden.

De Franse president Jacques Chirac en de Duitse kanselier Gerhard Schröder raakten het gisteren eens om EU-lidstaten vanaf 2006 de kans te geven de btw voor de restaurants te verlagen tot zes procent. Dat is voor de EU-Commissie een beperkte doorbraak. In de Europese onderhandelingen over mogelijkheden voor btw-verlaging heeft iedere lidstaat bepaalde wensen. Pas als al die wensen in elkaar passen, is er een akkoord.

Didier Reynders volgt die redenering maar hoopt toch dat er een snellere doorbraak mogelijk is voor de restaurants, na het Frans-Duitse akkoord. Reynders hoopt er zijn EU-collega's op 9 maart van te overtuigen dat akkoord om te zetten in een Europees akkoord.

Het regeerakkoord van Verhofstadt-II voorziet een verlaging voor de gehele horeca. Om dit te laten aanvaarden door alle Europese lidstaten, zal heel wat meer werk nodig zijn, aldus Reynders. Nu al is twee jaar tijd uitgetrokken.

Daarbij komt het kostenplaatje van de operatie. De btw voor de gehele horeca verlagen van 21 naar 6 procent kost de Belgische overheid 500 miljoen euro per jaar, bovenop een 60 miljoen euro fiscale en sociale gunsten die de sector de afgelopen maanden al kreeg.

Reynders rekent op een terugverdieneffect om die financiële put te dempen. Hij wil namelijk met de sector een convenant sluiten voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude. Die strijd, samen met de lagere belastingvoeten, zou moeten zorgen voor veel meer ,,witte omzet'' en dus een recuperatie van de orospronkelijke belastingverlaging.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig