Didier Reynders volgt die redenering maar hoopt toch dat er een snellere doorbraak mogelijk is voor de restaurants, na het Frans-Duitse akkoord. Reynders hoopt er zijn EU-collega's op 9 maart van te overtuigen dat akkoord om te zetten in een Europees akkoord.
Het regeerakkoord van Verhofstadt-II voorziet een verlaging voor de gehele horeca. Om dit te laten aanvaarden door alle Europese lidstaten, zal heel wat meer werk nodig zijn, aldus Reynders. Nu al is twee jaar tijd uitgetrokken.
Daarbij komt het kostenplaatje van de operatie. De btw voor de gehele horeca verlagen van 21 naar 6 procent kost de Belgische overheid 500 miljoen euro per jaar, bovenop een 60 miljoen euro fiscale en sociale gunsten die de sector de afgelopen maanden al kreeg.
Reynders rekent op een terugverdieneffect om die financiële put te dempen. Hij wil namelijk met de sector een convenant sluiten voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude. Die strijd, samen met de lagere belastingvoeten, zou moeten zorgen voor veel meer ,,witte omzet'' en dus een recuperatie van de orospronkelijke belastingverlaging.