DEN HAAG - De hoorzittingen van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICC) over de juridische gevolgen van de bouw van de scheidingsmuur door de Israëlische regering zullen rechtstreeks en integraal via het internet worden uitgezonden. Dat meldt het ICC in een communiqué.

De zittingen beginnen volgende week. Het ICC verantwoordt de keuze door de interesse die de zaak bij het publiek en de media heeft gewekt en houdt rekening met het beperkte aantal beschikbare plaatsen in het Paleis van de Vrede, aldus het communiqué.

In het Paleis zullen de zittingen gefilmd worden door een aantal vaste camera's en in het Frans en het Engels uitgezonden worden op www.icj-cji.org.

Van 23 tot 25 februari hoort het Strafhof de mondelinge uiteenzettingen in de zaak van onder meer Palestina, Zuid-Afrika, Algerije, Saoedi Arabië, en Bangladesh. Israël, de Verenigde Staten en de EU-landen hebben al laten weten dat ze zich voor het hof niet wensen uit te spreken over de kwestie.

Het ICC, het belangrijkste rechtsorgaan van de Verenigde Naties, werd op 8 december door de Algemene Vergadering gevraagd een advies te verlenen over de juridische gevolgen van de bouw van de controversiële scheidingsmuur door de Israëlische regering.