HOUSTON - Een voormalige topman van de Amerikaanse energiereus Enron, Jeffrey Skilling, heeft zich vandaag gemeld bij een kantoor van de FBI in Houston. Hij moet terechtstaan voor zijn rol in het boekhoudschandaal rond Enron.
Vier maanden voor bekend werd dat de Enron-top ernstig had gefraudeerd met de jaarcijfers, stapte Skilling op als president-directeur, een positie die hij een half jaar had bekleed. Als enige Enron-bestuurder beriep hij zich later voor twee commissies van het Congres niet op zijn zwijgrecht. Hij verklaarde niets te hebben af geweten van de financiële problemen bij Enron. Het bedrijf had een miljardenschuld, maar hield dat geheim.

Justitie heeft de afgelopen twee jaar, sinds de fraude uitkwam, 27 mensen in staat van beschuldiging gesteld voor hun rol in de boekhoudfraude. Skilling (50) wordt de 28ste en de hoogstgeplaatste tot nu toe. Hij werkte sinds 1990 voor Enron, dat in de jaren '90 uitgroeide tot een van de grootste ondernemingen van de Verenigde Staten. In februari 2001 werd hij president-directeur. Zes maanden later trad hij af, om ,,persoonlijke redenen" die hij niet nader toe wil lichten.