LONDEN - De Britse regering overweegt een belasting op vetrijk voedsel, zoals hamburgers, chocoladerepen en ander lekkers. Op die manier wil de regering-Blair de toenemende zwaarlijvigheid bij de Britse bevolking tegengaan. Het bericht staat vandaag in de Britse krant The Times, die zich baseert op een ontwerptekst van Downing Street.

Het voorstel omvat ook een waarschuwing op de verpakkingen, zoals bij sigaretten al het geval is, om de consument erop te wijzen dat het om een vetrijk voedingsmiddel gaat. ,,Met deze maatregelen geven we een signaal aan de producenten én aan de verbruikers, en in het algemeen onderstreept het het belang van de voedingswaarde van producten", luidt het voorstel.

Hartkwalen zijn in Groot-Brittannië de belangrijkste doodsoorzaak, nog voor kanker. Experten waarschuwen dan ook voor de gezondheidsrisico's voor de steeds dikker wordende Britse jeugd. Een onderzoek in het vakblad British Medical Journal wees uit dat een vetbelasting per jaar tot 1.000 sterfgevallen kan verhinderen.

Uit ander onderzoek bleek dat, indien de overheid geen maatregelen treft, tegen 2020 één Britse volwassene op drie te zwaar zal zijn.