BERLIJN - De Belgische schilder en conceptkunstenaar Francis Alys, die in Mexico-Stad woont, is bekroond met de blueOrange-kunstprijs, een internationale kunstonderscheiding die dit jaar voor het eerst wordt toegekend. Aan de onderscheiding hangt een uitzonderlijk hoge som geld vast: 77.000 euro.

De prijsuitreiking, die gesponsord wordt door de Vereniging van Duitse Banken, vond vandaag plaats in Berlijn en gaat in september gepaard met een tentoonstelling van Alys' werk. De kunstenaar kwam de prijs zelf in ontvangst nemen. Hij moet wel 7.000 euro van de prijs schenken aan een door hemzelf uitgekozen aankomende kunstenaar.

De 45-jarige Alys werd in Antwerpen geboren en studeerde af als ingenieur en architect. Zijn werk bestaat uit performances, tekeningen, foto's, video's en schilderijen. De ene keer sleept hij een groot ijsblok door de straten tot het gesmolten is, een andere keer loopt hij met een wapen door de straten tot hij door de politie wordt opgepakt. Of hij stuurt, zoals op de Biennale in Venetië in 2001, een pauw met de naam The Ambassador als zijn plaatsvervanger naar de Lagunestad.

De werken van de in België weinig bekende kunstenaar waren onlangs nog te zien in het Kunsthaus in Zürich en in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Vorig jaar wijdde het Britse weekblad The Economist nog een artikel aan de kunstenaar met de absurdistische trekjes.

Voor de prijs lag Alys in de weegschaal met zes andere internationale kunstenaars, die door een jury van kunstexperten uit 170 kandidaten werden uitgekozen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig