STUTTGART - De autogroep Mercedes heeft in 2003 een bedrijfswinst van 3,1 miljard euro behaald tegen 3,0 miljard euro het jaar voordien. Het Duits-Amerikaanse moederbedrijf Daimler-Chrysler zag daarentegen zijn nettowinst van 4,7 miljard euro in 2002 vorig jaar terugvallen tot 400 miljoen euro.

De bedrijfswinst van Daimler-Chrysler daalde naar 5,7 miljard euro, tegen 6,9 miljard euro in 2002. De terugval komt vooral op conto van het Chryslerfiliaal in de VS en Mitsubishi Motors. De Japanse divisie, waarvan de cijfers nog niet definitief zijn, incasseerde in het derde kwartaal van het lopende fiscaal jaar, veel hogere verliezen dan verwacht.

De Mercedes Car Group presteerde wel veel beter , hoewel het bedrijf aanzienlijke sommen had geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe modellen. De omzet van de Mercedes Car Group steeg met drie procent tot 51,4 miljard euro. De verkoop van voertuigen daalde echter van 1,23 tot 1,21 miljoen.

De bedrijfsvoertuigen hebben een belangrijk aandeel in de winststijging van de autoproducent uit Stuttgart. Bij de Mercedes-vrachtwagens en bussen klom het bedrijfsresultaat van een tekort van 300 miljoen vorig jaar naar een winst van 855 miljoen euro dit jaar.

Daimler-Chrysler beoogt voor 2004 een lichte stijging in de bedrijfswinst. De autogroep verwacht wel een ,,betekenisvolle verbetering van de inkomsten" in 2005 en 2006 als de verschillende divisies van de groep nieuwe modellen op de markt zullen brengen. Daimler-Chrysler is van plan om in de periode 2004-2006 vijftig nieuwe producten te lanceren.