BRUSSEL - Beeldvormingsgroep Barco heeft 2003 afgesloten met een nettoresultaat van 46,6 miljoen euro. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van 2002, ondanks de devaluatie van de dollar tegenover de euro. De omzet daalde met 6 procent tot 628,9 miljoen euro.

,,De totale negatieve impact van wisselkoersschommelingen op de Ebita, die met 3 procent daalde tot 69,1 miljoen euro, bedroeg meer dan 20 miljoen euro over 2003", stelt CEO Martin De Prycker in een persbericht. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 2 procent zijn toegenomen.

De omzetdaling tot 628,9 miljoen euro kwam vooral in de divisies Barco Vision (-19,9 procent), Barco Manufacturing Services (-21,3 procent) en BarcoProjection (-7,9 procent). De dalingen daar wogen niet op tegen de omzetstijging bij Barco View (+9,7 procent).

Voor 2004 verwacht Barco nog betere resultaten. ,,Dit jaar zullen we onze inspanningen inzake onderzoek en ontwikkeling vooral op onze kerncompetenties richten'', aldus De Prycker. ,,Het verder stroomlijnen van de productie moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 2,5 miljoen euro vanaf 2005.''

Barco verwacht in deze omgeving een omzet in het eerste kwartaal van 2004 tussen 147 en 155 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen betekent dit een gemiddelde groei met 6 procent op jaarbasis. Als de dollar zijn huidige positie behoudt, verwacht het bedrijf dat de Ebita tussen 13 en 17 miljoen euro ligt.

De raad van bestuur zal de algemene aandeelhoudersvergadering voorstellen om het dividend te verhogen van 1,92 euro per aandeel vorig jaar naar 2 euro per aandeel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig