KINSHASA - De Europese Unie overweegt een eigen vredesleger naar het oosten van Congo te sturen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel vandaag gezegd. Hij brengt momenteel een bezoek aan de Congolese hoofdstad Kinshasa. Vorig jaar stuurde de EU al een vredesmacht naar een ander deel van Congo. Net vandaag heeft de VN-vredesmacht in het land een aantal stafleden teruggetrokken en naar buurland Congo-Brazzaville overgebracht.
Volgens de bevolking doen VN-soldaten te weinig om een eind te maken aan het geweld in het oosten van het land. Daar namen rebellen van generaal Laurent Nkunda en kolonel Jules Mutebutsi woensdag de stad Bukavu in. Een dag later braken in verschillende steden gewelddadige demonstraties uit tegen de VN-missie. Onlusten in de hoofdstad Kinshasa kostten zeker twaalf mensen het leven. VN-soldaten schoten drie mensen dood toen een menigte het VN-kantoor in de stad bestormde.

Nkunda trok zijn troepen zondag terug uit Bukavu. De manschappen van Mutebutsi bleven wel in de stad. Maandag braken opnieuw gevechten uit tussen Mutebutsi's troepen en het regeringsleger.

Vorige week werden al vijftig personeelsleden van de VN uit Congo geëvacueerd. Vooralsnog zijn er geen plannen voor een evacuatie van al het niet-essentiële personeel, zei een woordvoerder.

De VN-vredesmacht van 10.800 man is in Congo sinds de installatie van een interim-regering vorig jaar na de beëindiging van een jarenlange oorlog waarbij meerdere centraal-Afrikaanse landen betrokken waren. Congo beschuldigt buurland Rwanda nu van betrokkenheid bij de rebellie in het oosten van het land.