AMSTERDAM - De Persgroep, uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, is afgevallen in de race om de Nederlandse krantenuitgever PCM. Daarmee blijven enkel nog investeringsmaatschappijen uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten over als kandidaat-overnemer.

Het nieuws werd vandaag uitgebracht door de PCM-krant NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen. Een woordvoerder van PCM wilde geen commentaar geven. Ook bij De Persgroep wilde men niet reageren.

Volgens NRC Handelsblad is het struikelblok de ruilverhouding tussen de twee bedrijven. De waarde van PCM is nu relatief laag, terwijl die van de winstgevende De Persgroep relatief hoog ligt. Op die manier zouden de Belgen PCM relatief goedkoop 'kopen'. Daarnaast zou er ook twijfel geweest zijn over de te behalen synergie tussen de twee bedrijven. Ook bestond er een meningsverschil over het belang dat de familie Van Thillo, eigenaar van De Persgroep, wil houden na de beursgang van de nieuwe combinatie over enkele jaren.

PCM verwacht deze week bekend te maken welke twee partijen de laatste ronde van de onderhandelingen ingaan. Over ongeveer een maand moet de definitieve overnamekandidaat bekend zijn.

PCM geeft in Nederland onder meer de kranten NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Trouw en de Volkskrant uit. De waarde van het concern wordt op 600 miljoen euro geschat. De Persgroep was van de bieders de enige uitgever. Andere kandidaat-overnemers zijn Apax, Candover, Providence en Warburg Pincus.