Duncan Smith vrijgepleit van fraude
Foto: ap
LONDEN - Een commissie van het Britse Lagerhuis heeft de voormalige leider van de Britse Conservatieven, Iain Duncan Smith, vrijgepleit van fraude. BBC-journalist Michael Crick had Duncan Smith ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw op de loonlijst van zijn kantoor had gezet, zonder dat ze er werkte.

Betsy Duncan Smith heeft gewoon gewerkt voor haar geld, oordeelde de commissie. Een deel van het werk van mevrouw Duncan Smith was niet puur secretarieel, maar partijpolitiek van aard. De commissie noemt het ,,niet ideaal'' dat zij ook daarvoor is betaald met het geld dat haar echtgenoot kreeg om medewerkers in dienst te nemen. Dat deel van haar werk had betaald moeten worden uit de partijkas. Maar de commissie ziet dit als een slordigheid, niet als een overtreding van de regels.

Duncan Smith werd in oktober weggestuurd als fractievoorzitter en partijleider. Met de aantijgingen van Crick had dat weinig te maken. De partij was ontevreden over zijn aanpak, die de Conservatieven niet genoeg steun bezorgde.