LONDEN - De Britse politie krijgt bijkomende bevoegdheden, vergelijkbaar met die van de FBI in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het witboek over de nieuwe politiediensten, dat minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett vandaag heeft voorgesteld.

De hervorming van de politie houdt onder meer de oprichting in van een Agentschap dat zal optreden tegen de grote criminaliteit, het Serious Organised Crime Agency (SOCA). Dat zal de bestaande eenheden National Crime Squad en National Criminal Intelligence Service vervangen. Ook de onderzoeksdiensten van de douane en de migratiediensten zullen hieronder vallen.

De 'Britse FBI' zal telefoons mogen afluisteren en kan gebruik maken van het principe van verkorte straffen voor of de bescherming van getuigen. De bepalingen uit de hervorming zijn echter niet helemaal naar de zin van de politie en de inlichtingendiensten. Die vrezen voor een vervaging van hun bevoegdheden.

Blunkett zei vandaag op de BBC-radio dat het doel van de hervorming is de strijd aan te gaan met de georganiseerde misdaad op grote schaal. Volgens schattingen zou de georganiseerde misdaad in Groot-Brittannië jaarlijks goed zijn voor 40 miljard pond (56 miljard euro). De verkoop van crack en heroïne alleen al wordt geschat op 4 miljard pond (5,7 miljard euro).

Het SOCA zullen zowel politiemensen als boekhouders, informatici en financiële experts werken. Het nieuwe Agentschap, dat in totaal 5000 onderzoekers zal tellen, moet tegen april 2006 operationeel zijn. Er moet wel eerst de goedkeuring komen van het parlement.