BRUSSEL - Bijna één op de vijf Vlaamse bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid tot 'e-werken', elektronisch werken van huis uit. Vooral werknemers uit de overheids- en non-profitsector kunnen kiezen voor e-werken. Dat heeft Vlaams minister Patricia Ceysens bekendgemaakt. Ceysens plant een 'e-werken actieplan' omwille van de werken op de Antwerpse ring.

De cijfers moeten wel genuanceerd worden. Uit de studie blijkt immers ook dat 7,7 procent van de bedrijven e-werken aanbiedt zonder enige vorm van ondersteuning zoals het ter beschikking stellen van een draagbare computer of een internetverbinding. Als e-werken betekent dat bedrijven hun werknemers daadwerkelijk ondersteunen, dan biedt slechts 11,5 procent van de Vlaamse bedrijven elektronisch thuiswerken als een optie aan.

Vooral werknemers actief bij de overheid (25,7 procent) en non-profit (21,5 procent) kunnen kiezen voor e-werken. Bij de industrie is dit slechts in 12,5 procent van de bedrijven het geval.

België hinkt achterop in vergelijking met Nederland. Daar biedt meer dan 30 procent van de bedrijven hun werknemers de mogelijkheid aan tot e-werken. Andere studies tonen aan dat twee op de drie Europese bedrijven hun werknemers die mogelijkheid bieden.

Minister Ceysens kondigde vandaag een 'e-werken actieplan' aan, specifiek voor de werken op de Antwerpse ring. Vrijdag vindt hierover onder meer een rondetafel plaats met de Antwerpse bedrijven.