MECHELEN De Mechelaars kunnen sinds woensdagochtend als eersten in Vlaanderen via de computer een digitaal uittreksel uit hun strafregister opvragen. Het getuigschrift van goed zedelijk gedrag moet vaak worden voorgelegd, onder meer bij sollicitaties of bij de aanvraag van wapenvergunningen.

De online dienstverlening wordt een stap vooruit genoemd in de gemeentelijke administratieve vereenvoudiging en werd woensdag in Mechelen officieel gelanceerd door bevoegd Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Met een internetverbinding, een elektronische identiteitskaart en een elektronische identiteitskaartlezer kunnen Mechelaars een fysieke verplaatsing naar het gemeentehuis voortaan uitsparen, het getuigschrift thuis online via een aanvraagformulier opvragen, als een onveranderbaar document opslaan en als bijlage via een e-mail verzenden naar bijvoorbeeld een potentiële werkgever.

Het systeem is mee uitgewerkt en degelijk beveiligd door Cipal, de hoofdzakelijke technologieleverancier van de overheid. In Vlaanderen worden jaarlijks 800.000 bewijzen van goed gedrag en zeden opgehaald, in Mechelen 6.000. Dagelijks is één stadsambtenaar met de taak belast. Het Mechelse pilootproject zal voor hen kostbare tijd vrijmaken. Volgens Van Quickenborne "tijd die voortaan geïnvesteerd kan worden in nog meer gemeentelijke klantvriendelijkheid en éénvormigheid". Ook voor de Mechelaar werkt het tijdbesparend en vermindert het de "administratieve frustraties."

Mechelen gaat de komende maanden ook 1.000 elektronische kaartlezers verspreiden. De bedoeling is om er op termijn één aan elk gezin te leveren. "Momenteel beschikken 40.000 Mechelaars over het elektronische paspoort. Tegen 2009 zouden ze er allemaal één moeten hebben", reageerde Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) woensdag. Zij die thuis geen internetverbinding of computer hebben, kunnen om het formulier op te vragen altijd terecht in bijvoorbeeld de bibliotheek of het Huis van de Mechelaar, de gemeentelijke dienst die de meeste administratieve zaken regelt.

Mechelen mag met het project de spits afbijten, maar op termijn zal het systeem ook ingevoerd worden in andere steden en gemeenten.