-  BASF. Inkoop van eigen aandelen.
-  LA CAIXA. Wil aandelen Deutsche Bank kwijt.
-  HSBC. Nieuwe baan voor vierduizend mensen.
-  LUFTHANSA. Boycot door reisbureaus dreigt.
-  MERCK. Verkoopt Amerikaanse activiteit.
-  RABOBANK. Enron-ruzie bijgelegd.

BASF. Inkoop van eigen aandelen.

Chemiebedrijf BASF is van plan voor vijfhonderd miljoen euro eigen aandelen terug te kopen. Het bedrijf is gisteren met het inkoopprogramma gestart. Door de inkoop verhoogt de winst per aandeel, wat goed nieuws is voor beleggers. Het is niet de eerste keer dat BASF aandelen inkoopt. In de afgelopen twee jaar is telkens al voor vijfhonderd miljoen euro ingekocht. Vorig jaar ging het om 2,4 procent van het kapitaal.

(bloomberg)

LA CAIXA. Wil aandelen Deutsche Bank kwijt.

De Spaanse spaarbank La Caixa heeft besloten komende zomer haar participatie van 3,8 procent in Deutsche Bank te gelde te maken. Dat heeft de krant El País gisteren geschreven. De bank zelf wil geen commentaar geven. Deutsche Bank zegt niet op de hoogte te zijn. Het belang is ongeveer 1,51 miljard euro waard, wat ongeveer 6 procent meer is dan wat La Caixa er in 1999 voor betaald heeft. De te realiseren meerwaarde zou dus ongeveer 90 miljoen euro bedragen.

(reuters)

HSBC. Nieuwe baan voor vierduizend mensen.

De Britse bank HSBC heeft besloten voor vierduizend werknemers alternatieve werkgelegenheid te zoeken. Hun huidige job wordt naar Azië verplaatst. De afspraak om andere banen te zoeken is gemaakt met de financiële vakbond UNIFI. Het komt erop neer dat de bank in de komende tweeënhalf jaar opleidingen betaalt voor werknemers die hun functie overbodig zien worden. Plannen om banen naar Azië te verplaatsen zullen twee jaar op voorhand aangekondigd worden. De vakbond noemt het akkoord een nieuwe referentie inzake arbeidsverhoudingen. Verwacht wordt dat in de komende zeven jaar honderdduizend Britse financiële jobs naar Aziatische landen zoals India verplaatst zullen worden. HSBC, een bank met wortels in Hongkong en Shanghai, heeft al in 1996 een verwerkingscentrum in het Chinese Guangzhou geopend, en startte in 2000 met de overdracht van verwerkingsactiviteiten naar India.

(bloomberg)

LUFTHANSA. Boycot door reisbureaus dreigt.

Meer dan vijfhonderd Duitse reisbureaus dreigen met een boycot van Lufthansa omdat deze luchtvaartmaatschappij in september de commissie wil verminderen. De boycot duurt tot morgen, maar kan eventueel worden verlengd tot 6 maart. Lufthansa wil de commissies afschaffen in het kader van een kostenbesparingsprogramma. Momenteel betaalt de maatschappij 5 procent voor Europese vluchten en 9 procent voor intercontinentale vluchten. Ongeveer 4.500 reisbureaus verkopen Lufthansa-vluchten. Lang niet alle reisbureaus hebben moeite met de nieuwe maatregelen.

(bloomberg)

MERCK. Verkoopt Amerikaanse activiteit.

De Duitse farma- en chemiegroep Merck gaat zijn Amerikaanse distributiemaatschappij voor laboratori!umproducten VWR verkopen aan het investeringsfonds Clayton, Dubilier & Rice. De maatregel zal de winstmarge verbeteren, verwacht het bedrijf. Na de verkoop zal Merck vrijwel schuldenvrij zijn, op de pensioenverplichtingen na. Merck zal een meerwaarde van 240 miljoen euro op de verkoop boeken. Merck maakte een operationele winst voor het vierde kwartaal van 182,8 miljoen euro bekend, wat meer is dan analisten verwacht hadden.

(reuters)

RABOBANK. Enron-ruzie bijgelegd.

De Royal Bank of Canada (RBC) maakte gisteren bekend voor een onbekend bedrag een schikking te hebben getroffen met de Nederlandse Rabobank. De kwestie draaide om een aandelenbelang van het Amerikaanse energieconcern Enron waarbij een claim van eur 500 miljoen euro dreigde voor de Utrechtse bank. Rabobank raakte in 2000 betrokken bij een gecompliceerde schuldenruil met Enron. Via RBC verpandde Enron tijdelijk een pakket aandelen aan Rabobank. De afwikkeling van de transactie werd echter doorkruist door het failliet van Enron dat in een groot schandaal ten onder ging. Een woordvoerder van Rabobank had geen commentaar op het bericht.

(anp)