LONDEN (reuters) Cingular, de op een na grootste mobilofoniegroep in de VS, heeft zijn bod op AT&T verhoogd van 35 tot 38 miljard dollar. Dat zeggen bronnen dicht bij het dossier.

Cingular Wireless is een dochter van SBC (dat ook nog aandeelhouder is van Belgacom) en van BellSouth. Eind vorige week bood het 35 miljard dollar (27 miljard euro) voor AT&T Wireless, ongeveer evenveel als rivaal-overnemer Vodafone. Gisteren zou het zijn bod opgetrokken hebben tot 14 dollar per aandeel, waardoor de waarde van het bedrijf zou uitkomen op 38 miljard dollar. Analisten verwachten nu dat Vodafone zijn bod op gelijke hoogte zal brengen.

De verwachte biedoorlog voor AT&T luidt volgens veel analisten een consolidatiefase in in de Amerikaanse mobilofoniesector, waar zes nationale en een handvol regionale spelers strijd leveren voor marktaandelen.

Cingular zou zijn bod nog zondagnamiddag verhoogd hebben, net voor de raad van bestuur van AT&T Wireless bijeen kwam.

Veel beleggers in Vodafone zien het niet zo zitten dat de Britse groep, de grootste mobilofonie-operator ter wereld, zijn bod op gelijke hoogte zou brengen. Ze wijzen erop dat Vodafone nu al een behoorlijke positie heeft in de VS dankzij zijn belang van 45 procent in Verizon, de grootste mobiele operator in de VS. Een overname van AT&T Wireless zou de Britten verplichten hun belang in Verizon van de hand te doen. Cingular daarentegen heeft twee grote aandeelhouders met veel cash, die erop gebrand zijn hun mobiele activiteiten uit te breiden ter compensatie van de krimpende markt voor vaste telefonie. Cingular rekent er ook op dat, als het met de buit aan de haal kan gaan, de kosten op jaarbasis met zo'n 3 miljard dollar verminderd kunnen worden.

AT&T Wireless, dat zo'n 5,9 miljard dollar schulden torst, heeft nog niet officieel bevestigd dat het biedingen binnen heeft. De deadline voor geïnteresseerden was vastgelegd op vrijdagavond.