Top-modellenbureau Elite vraagt gerechtelijk akkoord
NEW YORK (afp, eigen berichtgeving) Het topmodellenbureau Elite NY, dat onder meer topmannequins als Claudia Schiffer, Naomi Campbell en Cindy Crawford heeft gelanceerd, heeft vorige week een gerechtelijk akkoord aangevraagd. Elite deed dat alleen vanwege de kosten die gepaard gaan met twee processen die tegen het bureau aangespannen zijn. Voor de rest is het business as usual, luidt het.

Het modellenbureau vroeg onder Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving bescherming tegen zijn schuldeisers. De financiële problemen zijn het gevolg van twee gerechtelijke procedures die tegen het bedrijf zijn aangespannen. Het gerechtelijk akkoord betreft alleen Elite New York. De hoofdzetel in Zwitserland en de 32 andere bureaus van het Elite-netwerk zijn er niet bij betrokken.

Er loopt een collectief proces tegen Elite en andere grote modellenbureaus - zoals IMG, Ford, Wilhelmina en Next - wegens zogenaamde prijsafspraken. Elite en de andere bureaus ontkennen de aantijgingen. ,,Iedereen die ook maar een rudimentaire kennis heeft van de modellenwereld, weet dat de harde concurrentie elke prijsafspraak onmogelijk maakt'', reageren ze. ,,We hebben genoeg van al die schandelijke processen en gaan nu onze activiteiten hernemen. Onze mannequins en onze klanten zijn het belangrijkste'', zo verklaarde Monique Pillard van Elite NY in een mededeling.

Elite New York werd al eens veroordeeld in een proces dat is aangespannen door een voormalige werkneemster, Victoria Gallegos. Zij had - ook al had ze er slechts zes weken gewerkt - een proces aangespannen omdat haar gezondheid schade had opgelopen door passief roken. Elite werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 4,3 miljoen dollar, maar is inmiddels in beroep gegaan tegen die veroordeling.

Elite, dat bestaat uit 33 bureaus wereldwijd, werd opgericht in 1977 door Monique Pillard en John Casablancas. Het is het grootste netwerk van modellenbureaus ter wereld. De vele beroemdheden die voor het bureau werken, staan pal achter hun werkgever. ,,Ik ben trots dat ik verbonden ben met Elite en Monique Pillard'', zei supermodel Paulina Porizkova nadat het gerechtelijk akkoord was aangevraagd. Ook Elite-model Lauren Bush, een nichtje van de Amerikaanse president, betuigde haar steun aan het bureau: ,,Ze hebben er goed aan gedaan door dit alles pro-actief te benaderen.'' Bush overweegt zelfs te investeren in Elite na de reorganisatie. Die is inmiddels op poten gezet. Omdat het gerechtelijk akkoord enkel is aangevraagd vanwege de processen, is er eigenlijk geen financieringsprobleem.