BERN (afp) Het Zwitserse gerecht heeft een onderzoek lopen naar witwaspraktijken bij de settlement-organisatie Clearstream. Het zou gaan om een uitloper van een Luxemburgs onderzoek dat al enkele koppen heeft doen rollen.

,,Het onderzoek dat werd geopend in juli 2000 zal weldra afgerond worden'', verklaarde een woordvoerder van het openbaar ministerie in Bern. Hij zei ook dat het Zwitserse gerecht voor dit dossier de hulp heeft ingeroepen van het Luxemburgse gerecht.

Het onderzoek werd ingesteld na een klacht van een onbekende. Volgens de Zwitserse pers gaat het om Ernest Backes, een vroegere werknemer van Clearstream-voorloper Cedel. Hij schreef samen met de Franse journalist Denis Robert een boek waarin beiden Clearstream beschuldigen van witwaspraktijken.

Volgens de Zwitserse pers is het gerecht de boeken van Cedel Genève, een zusterbedrijf van Clearstream dat gespecialiseerd is in de vereffening van banktransacties, aan het uitpluizen. Het gaat om een dochtermaatschappij van Cedel International, het bedrijf dat ook eigenaar is van Clearstream. Cedel Genève werd in augustus 2000 opgericht en in juli 2003 uit het handelsregister geschrapt.

Sinds 2001 maakt Clearstream ook in Luxemburg deel uit van een onderzoek naar witwaspraktijken. Tot op heden stapten al drie topmedewerkers op in reactie op de affaire, waaronder de Zwitserse topman André Lussi. Hij werd door het Luxemburgse gerecht begin februari in verdenking gesteld voor witwaspraktijken.Cedel/Clearstream werden in juli 2002 vrijgekocht door Deutsche Börse, het bedrijf achter de Duitse beurs. Net als zijn belangrijkste concurrent, de in Brussel gevestigde organisatie Euroclear, is Clearstream gespecialiseerd in het afwikkelen van grensoverschrijdende financiële transacties. Banken en beurshuizen uit de hele wereld houden bij Clearstream rekeningen aan die zich in theorie prima lenen tot het witwassen van zwart geld.