Het sociaal-economisch woordenboek is een begrip rijker: de E-mama. Volgens de uitvindster ervan, de immer bezige Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens (VLD), is de E-mama ,,hét icoon voor de nieuwe generatie ouders met kinderen en een actieve loopbaan. Gehecht aan het gezin. Gehecht aan de carrière.''

E-werken of thuiswerken is al langer de dada van Ceysens. De liberale excellentie gaat er prat op geen vast bureau te hebben op haar kabinet, maar de eigen laptop eender waar in te pluggen, ,,waar er plaats is''. Ook als die locatie thuis blijkt te zijn.

Vrijdagmorgen is haar privé-woning in Leuven het decor voor de presentatie van een boek over de E-mama's. Minister Ceysens presenteert zich luidens de perstekst alvast als één van hen: ,,De jonge minister van Economie is mama van drie spruiten. Elke dag in haar nieuwe baan is een uitdaging om de combinatie tussen haar bende thuis en de bende in de Wetstraat vlot te laten verlopen.'' Het boek bevat dan ook een pleidooi voor het E-werken en voor de ontwikkeling van een diensteneconomie voor gezinnen.

Merkwaardig is dat de Vlaamse minister met haar boek ook de collega's in de Waalse regering ,,tot de orde wil roepen''. Wat blijkt: ,,Recente cijfers tonen aan dat e-werken geen prioriteit is in het Waalse landsgedeelte''.

Dat laatste zal ongetwijfeld wel kloppen. De werkloosheidscijfers indachtig, zouden de meeste Walen waarschijnlijk al best tevreden zijn met een klassieke baan ,,op de werkvloer''. De luxe van E-mama's laten ze allicht met veel plezier over aan de Vlamingen.