Sanofi blijft bij zijn bod ondanks speculatie
CHRISTOPHE ENAPARIJS (reuters) _ Beleggers blijven speculeren op een hogere overnameprijs voor de Franse farmagroep Aventis, al herhaalde de top van kandidaat-overnemer Sanofi-Synthelabo gisteren dat zij daar niet aan denkt. Vandaag begint het overnamebod van Sanofi te lopen.

DE advertentie-inkomsten van verscheidene Franse kranten werden gisteren nog maar eens opgekrikt door Sanofi. Het overnamevoorstel van het farmabedrijf werd er integraal gepubliceerd, goed voor bijna 20 pagina's leesvoer.

Die presentatie heeft alles te maken met de start van het overnamebod. Aventis-aandeelhouders kunnen vanaf vandaag hun participatie aan Sanofi verkopen. De beleggers staan wel voor een moeilijke keuze tussen enerzijds het concrete bod van Sanofi en anderzijds de vaststelling dat de huidige koers van Aventis hoger ligt dan hetgeen Sanofi-Synthelabo ervoor biedt. De Aventis-aandelen zijn meer waard omdat beleggers blijven speculeren op een hoger bod.

Het ziet er bovendien steeds meer naar uit dat het succes van het Sanofi-bod afhangt van een oliemaatschappij uit de Perzische Golf. Kuwait Petroleum is met een belang van 13,5 procent de grootste individuele aandeelhouder van het Frans-Duitse farmaconcern Aventis. Tot nog toe steunt Kuwait de bedrijfsleiding van Aventis, die zich verzet tegen het overnameplan.

De top van Sanofi liet bij monde van de nummer twee van het bedrijf, Gérard Le Fur, weten dat ze nog geen onderhoud heeft gehad met Kuwait Petroleum. Maar gedelegeerd-bestuurder Jean-François Dehecq had wel al een uitnodiging voor zo'n gesprek bezorgd.

De start van het overnamebod overschaduwde gisteren de bekendmaking van de jaarresultaten 2003 van Sanofi-Synthélabo. De omzet steeg met 8,1 procent tot 8,048 miljard euro, terwijl de nettowinst met 17,7 procent vooruitging tot 2,07 miljard euro, vergeleken met 2002. De omzet- en winsttoename zouden nog veel hoger zijn geweest als de dollar niet zo was verzwakt. Bij constante wisselkoersen zou de nettowinst met 35,5 procent zijn gestegen. Volgens topman Jean-Francois Dehecq illustreren de resultaten dat het overnamebod op Aventis een zeer redelijk voorstel is.

Sanofi legde onder meer de klemtoon op enkele veelbelovende geneesmiddelen. Het farmabedrijf stelt voor 2006 een inkomstenverdubbeling in het vooruitzicht voor het kankermedicijn Eloxatin en de bloedverdunner Plavix, terwijl Rimonabant, een middel om roken af te leren dat ook helpt tegen zwaarlijvigheid, 3 miljard euro omzet moet kunnen opleveren. Voor 2004 verwacht Sanofi een groei van de netto courante winst met 15%, vergeleken met 22% procent in 2003.

Het farmabedrijf maakte ten slotte bekend dat het voor 2003 een dividend van 1,02 euro per aandeel uitkeert. Dat is 22 procent meer dan het jaar voordien.