Symbool vrijmaking elektriciteitsmarkt draait
De komende maanden wordt de nieuwe centrale getest. Foto: © rr
ANTWERPEN - De elektriciteitscentrale Zandvliet Power heeft gisteren haar eerste kilowatturen geproduceerd. Electrabel en het Duitse energieconcern RWE delen de productie van deze centrale op het terrein van het chemiebedrijf BASF-Antwerpen. Het is al van vorige eeuw geleden dat in België nog een grote elektriciteitscentrale werd opgestart.DE bouw van de centrale heeft 200 miljoen euro gekost. De realisatie van het plan vroeg wel heel wat tijd. Het project groeide destijds uit tot een symbool van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in ons land.

Zandvliet Power is een gasgestookte centrale - een zogenaamde Steg-centrale - met een vermogen van 400 megawatt. Het grootste gedeelte van de stroomproductie van de centrale is bestemd voor BASF-Antwerpen. Het chemiebedrijf heeft een leveringscontract met Electrabel en RWE op zak. De twee stroombedrijven kunnen een vierde van het vermogen inzetten voor elektriciteitslevering aan andere klanten dan BASF-Antwerpen.

De planning bepaalt dat Zandvliet Power de komende maanden eerst getest zal worden. Begin augustus moet de centrale dan volledig operationeel zijn en begint het leveringscontract met BASF echt te lopen.

Het Antwerpse chemiebedrijf speelde de voorbije jaren een voortrekkersrol om de Belgische elektriciteitsmarkt open te gooien en schrok er daarbij niet voor terug om Electrabel, de dominante Belgische elektriciteitsproducent, onder druk te zetten.

BASF Antwerpen kon zich dat permitteren omdat het de grootste individuele stroomverbruiker is van ons land. In zijn eentje vertegenwoordigt het chemiebedrijf 3,2 procent van het Belgische elektriciteitsverbruik.

Het begon allemaal toen BASF-Antwerpen in de herfst van 1998 besloot om naast Electrabel ook andere elektriciteitsproducenten de kans te bieden om mee te dingen naar het stroomcontract van het chemiebedrijf. In de praktijk kwam het neer op een concurrentieslag tussen Electrabel en het Duitse nutsconcern RWE. Het leidde uiteindelijk in 2001 tot een overeenkomst waarbij de twee elektriciteitsproducenten besloten de krachten te bundelen voor de bouw van een elektriciteitscentrale op het terrein van BASF in de Antwerpse haven.