UCB stapt definitief uit de chemie
Directievoorzitter Georges Jacobs toont zich ,,erg tevreden'' met de verkoop aan Cytec. Foto: © reuters
BRUSSEL - Het Belgische chemie- en farmaconcern UCB heeft gisteren zijn chemie-afdeling Surface Specialties voor 1,5 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse chemiebedrijf Cytec. Door die operatie gaat UCB in de toekomst als een zuivere farmagroep door het leven.

,,Dit is een beslissende stap in het proces dat UCB begin vorig jaar op gang heeft getrokken'', zei directievoorzitter George Jacobs gisteren. UCB had al langer duidelijk gemaakt dat het zich wou focussen op zijn farma-afdeling. Begin 2003 werd daartoe de eerste stap gezet door de integratie van alle chemische activiteiten in de Surface Specialties, gespecialiseerd in innoverende technologieën en producten voor de behandeling van allerlei soorten oppervlakten. Met de verkoop van die afdeling wordt dat proces nu afgerond.

De afdeling wordt voor 1,5 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse Cytec. UCB ontvangt 1,3 miljard euro in cash en 0,2 miljard euro in aandelen. Daardoor wordt de groep met 12,5 procent de belangrijkste aandeelhouder van Cytec. UCB moet dit aandelenpakket twee tot vijf jaar aanhouden.

Cytec, gevestigd in West Paterson (New Jersey), is goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard euro. De groep telt 4.500 werknemers in meer dan tien landen. Door de overname verdubbelt Cytec bijna in omvang. De afdeling Surface Specialities - inclusief de kunststoffilmafdeling die eerder werd verkocht - was in 2003 goed voor iets meer dan de helft van de omzet van 2,9 miljard euro, maar droeg slechts 14 procent bij tot de courante winst die UCB vorig jaar haalde.

Door de overname krijgen wereldwijd 2.900 werknemers een nieuwe werkgever. Daarvan werken en 712 in België, voornamelijk in Drogenbos. ,,Voor het personeel verandert er niets'', verzekert Jacobs. ,,De afdeling Surface Specialities is zo goed als complementair met Cytec zodat er geen enkele reden is om aan het personeelsbestand te raken'', aldus Jacobs. Ben Van Assche blijft er gedelegeerd bestuurder.

De overname moet wel nog de toets doorstaan van de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Om het fiat van de autoriteiten te krijgen, zal Cytec wel de zogenaamde 'aminoresins-activiteiten' moeten verkopen. Die zijn goed voor een omzet van 120 miljoen euro en 150 banen in ons land.

Jacobs toonde zich zeer tevreden over de verkoopprijs. UCB verkocht in juli van dit jaar al de kunststoffilmafdeling voor 320 miljoen euro. Dat brengt de totale verkoopprijs van de chemie-afdeling op 1,82 miljard euro, daar waar de meeste analisten uitgingen van 1,5 miljard euro voor het geheel.

De beleggers van UCB toonden zich ook tevreden met de transactie. Het aandeel tekende gisteren een winst op van 0,4 procent, nadat het aandeel donderdag ook al ruim een procent hoger ging. De beleggers van Cytec vonden daarentegen dat het chemiebedrijf te veel betaald heeft en duwden het aandeel bijna 6 procent lager.

De opbrengst zal integraal gebruikt worden om de schulden af te lossen die aangegaan werden om het Britse Celltech te kopen. UCB nam in mei van dit jaar het biotechnologiebedrijf voor ongeveer 2,25 miljard euro over. ,,Door de verkoop wordt de schuldpositie dusdanig verlicht, dat er opnieuw ruimte komt voor overnames mochten er zich kansen aandienen'', aldus Jacobs.