VEURNE - Kersvers Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is het schooljaar gestart met een ontbijt in de basisschool in Veurne. De volledige top van het gemeenschapsonderwijs was ook aanwezig.

In zijn gelegenheidstoespraak vestigde schooldirecteur Ronny Kindt de aandacht op het belang van een goed ontbijt voor kinderen en het gevaar van ongezonde voeding. Ongeveer 8 op de 10 kinderen ontbijt dagelijks, maar in de meeste gevallen is dat niet evenwichtig samengesteld. Daarnaast blijkt volgens Kindt dat 9 op 10 kinderen dagelijks snoept, 6 op 10 drinken elke dag suikerhoudende frisdranken.

De 300 leerlingen van de basisschool kregen op de eerste schooldag een evenwichtig ontbijt aangeboden: volkorenbrood, beschuit of ontbijtgranen, melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt en fruit of ongezoet fruitsap.

In een gesprekje met de kinderen peilde de minister naar hun eetgedrag. Hij raadde hen aan om een ontbijt te nemen.

Tijdens zijn bezoek maakte Vandenbroucke ook nog duidelijk dat hij de scholen de keuze wil laten over de vraag of ze al dan niet drankautomaten moeten toelaten. Hij gaat zelf geen maatregelen nemen om dit te verbieden.