Zakenman-advocaat Verbeke stopt ermee
Louis Verbeke: afscheid van de advocatuur. Foto: © VUM
BRUSSEL - De zakenman-advocaat Louis Verbeke, tot voor kort één van de boegbeelden van de zakenadvocatuur, zet een punt achter zijn actieve carrière bij het kantoor Allen & Overy Belgium. Verbeke plooit zich terug op zijn bestuursmandaten.

HET terugtreden van Louis H. Verbeke (58) werd al een poosje verwacht. Verbeke zet zijn nakend afscheid op 18 juni luister bij met een groot tuinfeest in zijn thuisbasis in Sint-Martens-Latem.

Verbeke was in de tweede helft van de jaren '80, en tot in de late jaren '90, één van de meest ,, high profile '' Vlaamse zakenadvocaten. Hij geloofde sterk in macht en timmerde aan een netwerk dat de ambitie had om te wegen op de Vlaamse economie. Op het toppunt van zijn macht omvatte zijn netwerk het op één na grootste Belgische advocatenkantoor, het ietwat ,,rebelse'' Loeff Claeys Verbeke (LCV), met sterkhouders als Axel Haelterman en Philip Ghekiere, de verzekeringsgroep Mercator, de boetiek Lessius, I Fiamminghi en de Vlerick Leuven Gent Management School, waarvan hij nog altijd voorzitter is.

Verbeke treedt in augustus formeel terug als partner bij Allen & Overy Belgium, de voortzetting van Loeff Claeys Verbeke. Hij had al in 2000, toen hij in opspraak kwam in de crisis bij het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H), formeel de macht doorgegeven aan managing partner Wim Dejonghe. Die laatste onderhandelde over de fusie van LCV en Allen & Overy.

Verbeke trok een diep spoor door de Belgische advocatuur, maar had onvoldoende oog voor de cohesie van zijn kantoor. Sommigen verweten hem megalomanie omdat hij jacht maakte op volume. Verbeke opereerde ook vanuit een idealistische inslag en bepleitte professionalisering bij Vlaamse kmo's.

Tegenover zijn kwaliteiten stonden ook tekortkomingen. Hij redeneerde zwart-wit. Je was voor of tegen hem, wat de ruimte voor een onafhankelijke ingesteldheid fel reduceerde. Zijn geestdrift om mee te ondernemen en onvoldoende oog te hebben voor belangenconflicten, bracht hem uiteindelijk in de problemen. Hij werd in de zaak-L&H in verdenking gesteld, een dossier waarvan het proces normaal zou starten voor het gerechtelijk verlof van 2006.

Verbeke was volgens betrokkenen moe, maar kijkt met hernieuwd enthousiasme uit naar zijn verdere rol als bestuurder bij bedrijven als Sioen, Recticel en Carestel.