BRUSSEL - De markt is weer open. Dat is het belangrijkste besluit na anderhalve week verhoogde activiteit op de obligatiemarkt. De vraag is hoe lang het allemaal zal duren, want als er de jongste weken iets duidelijk is geworden, is het wel dat de stemming onwaarschijnlijk snel kan omslaan.

Het begon allemaal al midden vorige week. Plots kregen de beleggers het gevoel dat de risicopremies wel erg hoog waren opgelopen na de forse verlaging van de kredietwaardigheid van Ford en General Motors, en ze begonnen opnieuw te kopen.

Ook deze week stortten ze zich als lemmingen op de markt van de nieuwe emissies. Zelfs bedrijfspapier kreeg veel aandacht. Daimler-Chrysler bijvoorbeeld wilde aanvankelijk 500 miljoen euro ophalen, maar moest vaststellen dat er vier tot vijf keer meer vraag was dan aanbod. Daarop werd besloten de emissie te verhogen tot 750 miljoen euro.

Daimler-Chrysler was samen met Legal & General Group duidelijk het meest geliefd bij de beleggers. Ook de lening van de Britse verzekeraar werd meer dan vier keer overingetekend. Beide emissies konden zich ook na de plaatsing nog verheugen in flink wat belangstelling, waardoor de risicopremie nog verder inkromp.

En dan was er ook nog de lening van Portugal Telecom, een emissie op twintig jaar die enkele weken geleden werd afgeblazen bij gebrek aan belangstelling. Nu werd ze vlotweg op een dag geplaatst.

De grote belangstelling van de kant van de beleggers heeft natuurlijk alles te maken met de markten die wekenlang stilgelegen hebben, terwijl de cash werd opgestapeld. Van de kant van de emittenten - afgelopen week vooral financiële instellingen die diep achtergesteld papier wilden plaatsen - is er veel belangstelling om tegen recordlage rente snel een pak geld op te halen.

Onder druk van de ook in de VS vertragende groei is de rente op dollarpapier met een looptijd van 10 jaar gisteren gezakt tot rond 3,85 procent. Het nieuws dat er afgelopen maand in de Verenigde Staten nauwelijks 78.000 banen bijkwamen was een zware teleurstelling. Economisten hadden 185.000 nieuwe banen verwacht.

De markt verwacht nu steeds meer dat de Amerikaans centrale bank de rente nog hooguit een keer met een kwartje zal verhogen en dan een pauze zal inlassen.

In Europa gaat het intussen van kwaad naar erger. Alle economische indicatoren wijzen op een zo goed als stilvallende groei en dat leidt tot recordlage rentetarieven. Op tien jaar zakte de rente op Duitse Bunds gisteren even tot 3,18 procent, om dan weer te klimmen tot 3,23 procent.

De vraag bij dit alles is echter hoe lang dit zal aanhouden. Als de markt de afgelopen weken iets bewezen heeft, dan is het wel dat het sentiment er bijzonder snel kan omslaan en dat de risicopremies even snel kunnen dalen als ze oplopen.

En dan blijft uiteraard de vraag waarom de premies de jongste tien dagen plots zijn beginnen dalen. Fundamenteel economisch is er duidelijk niets ten goede veranderd.

(lc)