BRUSSEL -- Interbrew, de Belgische bierbrouwer uit Leuven (Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden...), wordt de grootste brouwer ter wereld via een fusie met de Braziliaanse nummer één, Ambev. De naam van Interbrew wijzigt in Interbrew Ambev. De Brazilianen en Belgen delen voortaan de macht bij Interbrew.


De nieuwe combinatie heeft een aandeel van 14 procent op de wereldbiermarkt en staat voor een gezamenlijke omzet van 9,5 miljard euro bij een operationele cashflow van 2,4 miljard euro. Met een beurswaarde van 13,4 miljard euro wordt Interbrew Ambev het derde grootste genoteerde bedrijf in België, vóór Belgacom dat straks zijn opwachting maakt, maar na de financiële groepen Fortis en Dexia, toevallig ook ,,bi-nationale'' groepen.

De machtsdeling met de Brazilianen is de prijs die Interbrew betaalt om in volume de grootste bierbrouwer ter wereld te worden en de Amerikaanse nummer één Anheuser-Busch (Budweiser) te onttronen. De Leuvense bierbrouwer verwerft een controlebelang van 57 procent in het Braziliaanse Ambev. In stemrechten is dat zelfs 85 %. Interbrew betaalt 9,2 miljard euro voor het meerderheidsbelang in de Brazilaanse brouwer.

Het gaat zonder meer om de grootste overname uit de geschiedenis van het Belgische bedrijfsleven. Ter vergelijking: Interbrew tekende in 1995 voor de grootste Belgische overname ooit toen het 2 miljard euro betaalde voor het Canadese Labatt. Uiteindelijk is die overname het ticket geweest voor de Belgische families Van Damme, Spoelberch en De Mevius om de grootste brouwer op de planeet te worden.

Interbrew doet de overname in drie stappen en betaalt op drie manieren: met aandelen, met activa en in contanten. In een eerste stap trekt de brouwer zijn aandelenkapitaal op met bijna één derde via de uitgifte van 141,7 miljoen aandelen. Dat pakket, goed voor 24,6 % van Interbrew na de kapitaalverhoging, wordt afgestaan aan de controlerende aandeelhouders van Ambev, in ruil voor hun belang in Ambev. Het gaat om drie Braziliaanse voormalige financiers.

Die drie, Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles en Carlos Sicupira, komen in de Stichting Interbrew die de Leuvense brouwer controleert en gaan over tot een gelijke machtsdeling met de Belgische families. Interbrew verwerft in een tweede stap een bijkomend belang door zijn Noord-Amerikaanse dochter Labatt te verkopen aan Ambev.

Ten slotte koopt Interbrew de gewone aandelen-Ambev op die het publiek heeft via een openbaar overnamebod. De hele verrichting zou in de tweede jaarhelft afgerond worden.

John Brock, de gedelegeerd bestuurder van Interbrew, liet zich gisteren enthousiast uit over het samengaan. ,,We worden in volume de grootste en zijn het sterkst aanwezig in de groeimarkten.'' Interbrew bestudeert ten slotte een beursnotering in New York. Bladzijde 20: dossier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig