BRUSSEL - Ook ons land kent zijn bedrijfsschandalen, waarbij topindustriëlen voor korte of lange tijd achter de tralies verdwenen, in voorarrest of nadat de rechter een gevangenisstraf had opgelegd. De schandalen luisteren onder meer naar namen als Lernout & Hauspie, Van Praag, De Clerck en Pineau-Valencienne, en in een verder verleden, Assubel en Boersma.

Dirk Van Praag, de voormalige topman van de elektronicaketen Hugo Van Praag, werd in oktober 2004 met twee medeverdachten in voorhechtenis genomen wegens fiscale fraude bij de verkoop van zijn keten in 2000. In januari van dit jaar kwamen Van Praag en zijn medebeklaagden vrij. Ze wachten sindsdien op de afronding van het onderzoek en hun proces.

De familie De Clerck wacht al meer dan tien jaar op een rechterlijke behandeling van de Beaulieu- zaak. De openbaar aanklager vraagt de veroordeling van stichter Roger De Clerck en vijf van zijn zes kinderen wegens witwassen en schriftvervalsing. Justitie verdenkt de De Clercken ervan de fiscus jarenlang te hebben opgelicht. Jan De Clerck sloot inmiddels een dading, volgens sommige bronnen van vijftig miljoen euro.

In juli 1999 veroordeelde de Brusselse strafrechter Johannes Boersma en diverse medebeklaagden tot gevangenisstraffen wegens btw-fraude, misbruik van vertrouwen en witwassen in een zaak van grootscheepse oliefraude. Boersma kreeg de maximumstraf: vijf jaar en 250.000 euro boete. Opvallend was dat de man tijdens zijn voorarrest zijn criminele activiteiten voortzette vanuit de gevangenis.

In oktober 1998 werden vijf topmannen van Assubel veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel wegens oplichting, misbruik van vertrouwen en fiscale fraude. Onder hen bevond zich baron Gaston de Gerlache de Goméry, de voormalige voorzitter van de verzekeraar.

Over enkele weken valt in Brussel een uitspraak in de aanklacht tegen de Franse topindustrieel Didier Pineau-Valencienne. Samen met een vijftiental anderen wordt hij verdacht van een miljardenoplichting ten nadele van Belgische aandeelhouders. De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen veroorzaakte een diplomatieke rel met Frankrijk, toen hij in mei 1994 Pineau-Valencienne tien dagen in voorhechtenis hield.