iPod ver voor in Belgische hitlijst
iPod Foto: rr
BRUSSEL - De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft met zijn iPod 72procent in handen van de Belgische markt van alle mp3-spelers met harde schijf. Maar ook de verkoop van de ,,Mac'' zit in de lift dankzij de iPod.

APPLE staat ook op nummer één in de totale Belgische markt van mp3-spelers. In die sterk gefragmenteerde markt geeft de iPod met 33 procent marktaandeel de andere fabrikanten het nakijken. De nummer twee heeft slechts 5 procent van die markt in handen.

De verkoop van de iPod is goed voor ongeveer 38 procent van de Belgische omzet van Apple, conform de algemene trend van de computergroep. De iPod wordt in ons land verkocht sinds oktober 2001, maar de echte hype ging van start midden 2004. ,,Europa loopt wat achter ten opzichte van de VS in de verkoop van dit soort toestellen. We zitten in België volop in een inhaalbeweging'', zegt woordvoerder Steven Van den Eynde. Concrete verkoopcijfers voor België mag hij niet prijsgeven. Apple deelt wel mee dat het in totaal 6.155.000 iPods heeft verkocht, of een stijging met 616 procent.

De iPod is sinds begin 2002 ook beschikbaar voor Microsoft windows gebruikers. Omdat de mp3-speler in het begin alleen maar verkrijgbaar was in de Apple-winkels, wierpen vele pc-gebruikers voor de eerste keer een blik op de wereld van Apple. ,,Apple had een reputatie van niet compatibel en echt heel duur te zijn. Maar nu konden ze zien dat de Mac ook de functies uitvoert die zij kennen en die verkrijgbaar zijn vanaf 500 euro'', legt Van den Eynde uit.

En dat heeft duidelijk de verkoop van computers omhoog geduwd. ,,De meerverkoop van computers bedraagt 30 tot 40 procent en dat sinds midden 2004.'' Ook dat is conform de verkoop van de groep. Apple verkocht in het derde kwartaal 1.182.000 Macintosh-computers. ,,We hebben nu 5 procent van de computermarkt in België'', zegt Van den Eynde.

Apple boekte het afgelopen kwartaal de hoogste winst en omzet in zijn geschiedenis. De nettokwartaalwinst kwam uit op 320 miljoen dollar bij een omzet van 3,52 miljard dollar. Voor het vierde kwartaal verwacht Apple 3,5 miljard dollar omzet en circa 0,32 dollar winst per aandeel. De aandelenkoers steeg na het nieuws met 9,5 procent tot 41,45 dollar.

(nna)