Chaos dreigt op Zaventem
Foto: rr
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Er dreigt chaos op de luchthaven van Zaventem. Het personeel van het afhandelingsbedrijf FlightCare, het vroegere Belgian Ground Services (BGS), legt vandaag het werk neer. De vakbonden ACV en ABVV protesteren tegen het ontslag van Maria Vindevoghel.

Vindevoghel, bekend van haar optreden na het faillissement van Sabena, kreeg woensdagavond te horen dat ze onmiddellijk ontslagen wordt. Ze zou zich volgens de directie niet aan de veiligheidsvoorschriften gehouden hebben. ,,Ik mag niet buiten mijn werkuren aan vakbondswerk doen'', zegt Vindevoghel. Ze zegt dat ze ontslagen wordt omdat ze tijdens de hittegolf van eind juni de werkomstandigheden kwam controleren, hoewel ze niet aan het werk was.

De vakbonden hebben gisteren druk overlegd met de directie van FlightCare. Volgens hen is er een reden gezocht om Vindevoghel te ontslaan. Het bedrijf zou niet opgezet zijn met haar syndicale inspanningen, zeker nu ze door ACV-Transcom zou worden voorgedragen als syndicaal afgevaardigde. Maar de directie beroept zich op overmacht, zegt Vindevoghel. Volgens het bedrijf heeft Biac, de uitbater van de luchthaven, het ontslag gevraagd. Maar die ontkent dat, zegt Vindevoghel.

Omdat het overleg niets heeft opgeleverd, roepen de vakbonden op tot acties. Vandaag wordt er gestaakt bij FlightCare.

Vindevoghel zelf is vanaf een uur of vier 's morgens aanwezig op de luchthaven om een pamflet uit te delen, waarin de vakbonden oproepen tot de staking. Er wordt niet uitgesloten dat er ook bij andere luchthavenbedrijven niet gewerkt wordt.

De staking heeft gevolgen voor de passagiers. Er dreigt chaos op de luchthaven, zegt de LBC-afgevaardigde Lode Verschingel. ,,Zeker als je weet dat FlightCare instaat voor de kleine helft van de activiteiten op Zaventem.'' ,,Ik vind dit degoutant van de directie'', zegt Vindevoghel. ,,Dat ze zoiets doen midden in de vakantieperiode.''

Het ontslag van Vindevoghel is voor Verschingel niet de enige reden om een staking te organiseren. Volgens de vakbondsman zijn er al lang zware sociale dossiers bij het bedrijf. Hij heeft het over de contractuele situatie van de werknemers en de werkdruk. Vindevoghel zelf wijst op het ontbreken van een arbeidsreglement.

(lej)