PROFIEL. De vrouw met de megafoon
Foto: © BELGA
BRUSSEL - Maria Vindevoghel staat opnieuw op straat. FlightCare, het voormalige BGS, Belgian Ground Services, heeft haar woensdag ontslagen. Ze heeft de veiligheidsmaatregelen niet gerespecteerd, zegt de directie.

Vindevoghel veroverde een plaatsje in de geschiedenisboeken na het faillissement van Sabena. Met haar stroblonde haar, haar schorre stem en haar megafoon werd ze het gezicht van het protest van de werknemers van Sabena. De avond toen het faillissement werd uitgesproken, trad de ACV-militante op de voorgrond. Ze riep het Sabena-personeel op de luchthaven te bezetten. In de vertrekhal van Zaventem smeekte ze haar collega's de strijd niet op te geven. Voor Vindevoghel was het duidelijk dat het faillissement van Sabena georganiseerd was. De schuld lag voor een groot deel bij de Belgische overheid, de meerderheidsaandeelhouder van Sabena.

De kritiek dat het faillissement van Sabena uitgelokt was, is ze altijd blijven herhalen. Met medestanders heeft ze de schuldigen willen straffen in een volkstribunaal. Dat tribunaal zag de grote luchtvaartmaatschappijen en de banken als de echte schuldigen. De Brusselse arbeidsrechtbank zag de zaken anders. Ze wees de klacht van 31 ex-werknemers van Sabena af. Zij hadden de overheid voor de rechter gedaagd omdat die volgens hen het sociaal plan niet gerespecteerd had. Ze eisten 750 miljoen euro.

Met al haar acties kwam Vindevoghel op voor ,,de gewone mens'', zei ze altijd. Op 19 mei 2003 wou ze dat opnieuw doen: ze trok ze met de lijst M.A.R.I.A. naar de kiezer. Ze kreeg 5.832 voorkeursstemmen achter haar naam, niet genoeg voor een zitje in het parlement.

Achttien jaar maakte ze bij Sabena vliegtuigen schoon. Na het faillissement van de maatschappij stond ze op straat, net als zo vele anderen. Zes maanden bleef ze werkloos, tot ze weer aan de slag kon bij BGS. Het bedrijf was ondertussen overgenomen door de Spaanse groep FCC. BGS heet nu FlightCare. Die overstap heeft ze moeilijk verteerd. De arbeidsomstandigheden bij FlightCare zijn veel slechter, zei ze eind vorig jaar nog in deze krant. ,,We verdienen minder en het werk is veel zwaarder.''

(lej)