BRUSSEL - Zeno Vanden Avenne is de ,,stamvader'' van de gelijknamige West-Vlaamse industriële familie. Het was de tak van René Vanden Avenne, één van de vier zonen van Zeno Vanden Avenne die destijds actief was in de vlassector, die als gevolg van de teloorgang van het vlas in houtverwerking investeerde en Spano oprichtte.

René kon daarbij rekenen op financiële steun van zijn broers, Gomar en Georges Vanden Avenne, die actief waren in respectievelijk veevoeder en meststoffen. De vierde zoon van Zeno, Medard Vanden Avenne, investeerde niet in Spano.

Van de vele spaanderplatenfabrikanten blijven er vandaag nog twee belangrijke groepen over: Unilin (bekend van Quickstep) uit Wielsbeke, en Spano. De nummer drie, Interlin, moest de deuren sluiten in Beveren-Leie en verkocht recent zijn Limburgse dochter. Op afstand volgt nog Linopan.

De concurrentie en naijver tussen de groepen is hevig, ondanks de her en der gemeenschappelijke roots. Zo is Linopan destijds opgericht door de grootvader (langs moederskant) van Stefaan Vanden Avenne en door de familie Van Damme. De Vanden Avennes waren ook een van de vele stichtende families van Unilin, een investering die enkele jaren gebeurde vóór de oprichting van Spano, maar ze hadden er nooit iets te zeggen.

De familie had op het ogenblik van de verkoop van het aandelenpakket, begin jaren negentig, een belang van 22% in Unilin, en verkocht haar aandelen in één van de mooiste Vlaamse industriële bedrijven.

Verscheidene nazaten van René Vanden Avenne (André, diens zoon Stefaan en Jan Ide, de echtgenoot van Katrien Vanden Avenne) geven actief leiding aan Spano.

Walter Vanden Avenne, een zoon van Gomar, is de facto de man met het meeste invloed. Het zijn Walter en zijn kinderen die de veevoeder-activiteiten, geconcentreerd rond onder meer Vanden Avenne-Ooigem, leiden.

Deze tak, ook bekend van de varkenskweek, is via het huwelijk van Walters zonen Patrick en Harold Vanden Avenne met de dochters Vlerick, aanwezig als een van de families boven de bankverzekeringsgroep Almanij-KBC.

(pdd)