Onweer trekt over Vlaanderen
Foto: BvdB
BRUSSEL - Vannacht kreeg West-Vlaanderen af te rekenen met zware onweders en heel wat wateroverlast. In Zuid-West-Vlaanderen liepen vannacht en vandaag meer dan drieduizend meldingen van wateroverlast binnen bij brandweer en politie. Nadien kwam Oost-Vlaanderen aan de beurt.

Even voor middernacht kreeg de Westhoek een flink onweer te verwerken, nadien volgde de rest van de kustprovincie. Bij de Brugse 100-centrale die de hele provincie bedient, liepen meer dan 1.200 oproepen binnen.

Het zwaarst getroffen werd de regio Ieper-Roeselare. In Roeselare liepen onder meer de kelders van de ziekenhuizen onder. De hulpdiensten van de stad Roeselare kregen meer dan 1.000 oproepen binnen. Het stadsbestuur zet de komende dagen het eigen poetspersoneel in om de ergst getroffen inwoners te helpen schoonmaken.

In Torhout liep het vredegerecht en de administratie van Financiën onder. De hoeveelheid water die viel, is op diverse plaatsen hoger dan de normale maandelijkse hoeveelheid.

Het weg- en treinverkeer in de kustprovincie ondervond deze voormiddag moeilijkheden door de grote hoeveelheid neerslag. Enkele stroompannes veroorzaakten vertragingen voor de treinen uit de kustprovincie naar het binnenland. Het wegverkeer moest rekening houden met watergladheid en overstroomde wegen.

Rampenplan

Na de middag heeft gouverneur Paul Breyne fase 3 van het provinciaal rampenplan afgekondigd. Dat betekent dat voor het indijken en oplossen van de wateroverlast een beroep kan worden gedaan op het leger. De gouverneur heeft de coördinatie in handen en beslist waar het leger wordt ingezet. Hij doet ook een specifieke oproep aan landbouwers om hun dieren uit lager gelegen gebieden te evacueren.

Oost-Vlaanderen

In de loop van de ochtend schoof het noodweer op richting Oost-Vlaanderen. Vooral het Meetjesland werd daarbij getroffen. Zowel in Eeklo als in Kaprijke brak er brand uit door blikseminslagen. In Eeklo werd een kerk geraakt door de bliksem, maar dat had niet meer dan wat rookontwikkeling tot gevolg. Een appartement is er uitgebrand.

De brandweer moest op verschillende plaatsen tussenkomen om de wateroverlast te bestrijden. Ook de korpsen van Maldegem en Knesselare kregen tientallen oproepen voor wateroverlast. Het centrum van Adegem, nabij Maldegem, stond grotendeels onder water, en op de baan tussen Maldegem en Aalter, de N44, bedekte het water op verschillende plaatsen de rijweg.

De omgeving van Gent bleef grotendeels gespaard. De brandweer kreeg wel een tiental oproepen voor ondergelopen kelders en huizen.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen bleven de problemen beperkt. Het noorden van de provincie kreeg de meeste neerslag over zich heen. In Hoboken, Hemiksem, Aartselaar en Boom liepen enkele kelders onder en ook verschillende straten kwamen er blank te staan.

In Antwerpen zelf moest de brandweer zwaar materiaal laten aanrukken om een ondergelopen parking leeg te pompen bij het station Berchem.

Op de A12 richting Brussel stonden er vanochtend langere files dan gewoonlijk. Ook de bussen van de Lijn liepen vertragingen op.