Alleen dollar kan optimistisch Barco afremmen
De omzet en de operationele winst van BarcoProjection, de sterdivisie van Barco, lagen tijdens het laatste trimester hoger dan in 2002. De Projection-afdeling maakt onder meer grote beeldmuren voor sportstadia, waar popsterren zoals Robbie Williams vaak m Foto: epa
BRUSSEL De Belgische elektronicagroep Barco verwacht dat de omzet van het eerste kwartaal 6 procent zal stijgen, vergeleken met de eerste drie maanden van 2003 en schat dat de operationele winst zal uitkomen tussen 13 en 17 miljoen euro. Maar er is één grote maar: de dollarkoers kan die prognose serieus ondermijnen. De dollarzwakte woog alvast op de prestaties in 2003.

DE omzet daalde met 6 procent tot 628,9 miljoen euro terwijl met een dollarwaarde gelijk aan die in 2002 de omzet met 2 procent zou zijn toegenomen. De operationele winst viel met 3 procent terug tot 69,1 miljoen euro. Zonder de verzwakking van de dollar was er in 2003 sprake geweest van een stijging met 21 procent.

De nettowinst van Barco steeg wel fors. Met 46,6 miljoen euro deed de elektronicagroep het 163 procent beter dan in 2002. Die prestatie is wel voor een groot deel te danken aan de veel lagere afschrijvingskosten. Barco moest in 2002 meer dan 27 miljoen euro in één keer afschrijven toen het zijn grafische divisie met verlies verkocht aan het Deense Purup Eskofot. In 2003 verkocht Barco ook zijn resterende belang met verlies maar die afschrijving woog veel minder zwaar op de nettowinst.

Maar gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker illustreerde aan de hand van de resultaten van het vierde kwartaal uitvoerig dat het na de reorganisatie in 2002 en 2003 opnieuw snor zit met de rendabiliteit van de West-Vlaamse elektronicagroep. ,,Alle maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat we op korte termijn op de goede weg zijn om marktleider te blijven of te worden in alle markten waarin Barco actief is'', verklaarde hij gisteren tijdens de voorstelling van de resultaten. De omzet en de bedrijfswinst lagen tijdens het vierde kwartaal 2003 wel lager dan in het laatste trimester van 2002, maar dat was geheel te wijten aan de zwakke dollar. De belangrijke rendabiliteitsbarometers zoals de brutomarge en de operationele winstmarge stegen tijdens het vierde kwartaal.

En de zwakke dollar kon niet verhinderen dat de omzet en de operationele winst van BarcoProjection, de sterdivisie van Barco, tijdens het laatste trimester hoger lagen dan in 2002. De Projection-afdeling maakt onder meer grote beeldmuren voor sportstadia. De aandeelhouders van Barco pikken alvast een graantje mee van de winstverbetering in 2003. Het dividend stijgt met 4 procent tot 2 euro.