De beurs als weekenduitstap
Informatie is het kostbaarste goed op de financiële markten. Foto: © WDK
BERCHEM - Periodiek kuddegedrag is ze niet helemaal vreemd, maar afgezien daarvan zijn de Vlaamse beleggers almaar individualistischer ingesteld. Toch komen ze nog massaal hun huis uit voor de jaarlijkse beleggershappening van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB). Het evenement trok zaterdag 2.000 bezoekers.

WAT brengt de CEO's topbedrijven als Umicore, InBev en Barco op een regenachtige zaterdag naar een volkse congreszaal als Alpheusdal in Berchem? Dit moet de jaarlijkse ,,hoogmis'' zijn van de VFB, de belangrijkste organisatie van particuliere beleggers in Vlaanderen. De captains of industry mogen er de aandelen van hun bedrijf komen aanprijzen en kritische vragen van publiek en financiële analisten beantwoorden.

Wie daar geen zin in heeft, kan gaan struinen tussen de stands van beursgenoteerde bedrijven, beleggingsbladen, banken en andere financiële dienstenaanbieders. Dat informatie het kostbaarste goed is op de financiële markten, blijkt duidelijk uit de boodschappentassen vol brochures die sommige bezoekers mee naar huis zeulen.

Dat laatste verbaast in deze tijden van internet en e-mail, waarmee persberichten en jaarverslagen met slechts enkele muisklikken kunnen worden opgevraagd. Het klopt ook wel dat de belegger vandaag meer op zichzelf werkt dan vroeger, zegt VFB-voorzitter Fonne Hendrickx, in een vorig leven voorzitter van de Antwerpse beurs. ,,Dat verklaart ook de daling van het aantal beleggingsclubs in de voorbije jaren, van zo'n 600 tot 350.''

Het individuele lidmaatschap dat de VFB aanbiedt - dus niet in clubverband - doet het dan weer wel erg goed. ,,Vorig jaar hebben we zowat 350 individuele leden gewonnen. Alles samen telt de VFB nu 6.500 leden'', zegt Hendrickx.

Een van die individuele leden is Frans Houthuys, een gepensioneerde leerkracht economie die al sedert zijn studententijd met aandelen bezig is. We raken aan de praat aan de stand van een bedrijfje dat software aanbiedt voor technische analyse, beursvoorspellingen op basis van koerspatronen uit het verleden. Er vindt een hevige discussie plaats over de vraag of die methode wel écht werkt.

Achteraf is het altijd makkelijk om uit te leggen waarom een bepaalde koersbeweging zich heeft voorgedaan, zegt Houthuys. ,,Maar er gebeuren altijd onverwachte, onvoorspelbare dingen die een impact kunnen hebben op de beurs.'' Houthuys kreeg het beleggersvirus te pakken via zijn moeder, maar kon zijn naaste familieleden niet echt warm maken voor zijn hobby. ,,Mijn vrouw en mijn kinderen interesseert het niet zo.'' Hij omschrijft zichzelf als een belegger die wel eens risico durft te nemen, maar altijd op een berekende manier. ,,Ik zal nooit opties schrijven op aandelen die ik niet bezit. En zestig tot zeventig procent van mijn portefeuille zijn obligaties. Ik vraag wel eens advies aan een bank, maar het blijft mijn verantwoordelijkheid om dat advies te volgen of niet.''

Het is een uitspraak die de gemiddelde VFB-klant typeert. De meeste bezoekers van de happening zijn ,,bewuste beleggers'' die het spel van risico en rendement goed begrijpen. Toch krijgen we hier nog vragen, klinkt het op de stand van de CBFA, de toezichthouder op de Belgische financiële markten. ,,Meestal over juridische zaken, zoals het verschil tussen een bevek en een tak-23-fonds.''

Nu de beurs al twee jaar in de lift zit, zijn er her en der weer beleggers te vinden die van hun hobby hun beroep willen maken. Een van hen is Kevin Van Campenhout, een 25-jarige ex-Ehsal-student die sinds vijf weken de nieuwsbrief Beursparels op de markt brengt. ,,Het blad is eigenlijk gegroeid uit een site die ik beheerde, goldglitters.com . Na mijn studies heb ik een bvba opgericht om aan trading te doen. Het beheer van de website werd te tijdrovend, zodat ik moest kiezen: ze stoppen, of omzetten in een (betalende) nieuwsbrief.'' Beursparels, dat begon met zo'n honderd abonnees, richt zich eerder tot de speculatief ingestelde belegger.

www.beursparels.be