BRUSSEL - De belangrijkste beursindicator in de VS, de Dow Jones Industrial Average, boekte afgelopen vrijdag het grootste dagverlies in bijna twee jaar, sinds mei 2003. De Dow Jones index ging met 191,24 punten, of 1,9 procent, omlaag tot 10.087,51 punten.

Ook de andere beursindexen gingen fors omlaag: de Standard & Poor's 500 index met 1,7 procent, de Nasdaq index met 2 procent.

De drie beursindicatoren zitten sinds vrijdagavond op hun laagste peil dit jaar. Ook de Europese beurzen hadden het vrijdag erg lastig en boekten forse achteruitgang (DS 16 april) .

Het verlies was te wijten aan tegenvallende bedrijfsresultaten bij het computerdienstenbedrijf IBM. Het aandeel dook met ruim 8 procent omlaag.

Ook voor de grote autofabrikanten en hun toeleveranciers was het een zwarte week. De grootste autobouwer in de wereld, General Motors, zag de waarde van zijn aandeel afgelopen week met 13 procent verminderen. Voor de aluminiumproducent Alcoa was er een verlies op weekbasis van ruim 7 procent. De dalende olieprijzen waren dan weer slecht nieuws voor Exxon Mobil, dat 2,5 procent moest prijsgeven.