BRUSSEL (tnl) - Brouwer InBev onderhandelt met de Russische investeringsmaatschappij Alfa Eco om zijn belang in het Russisch-Oekraïense InBev-filiaal Sun Interbrew over te kopen. Mogelijk volgt er nog deze week een akkoord, schrijft de Russische krant Vedomosti.

Volgens de krant bouwde de Russische investeringsmaatschappij via de beurs een belang van 15 procent op van de stemgerechtigde Sun Interbrew-aandelen. InBev verklaarde daarop dat het niet op zoek was naar een nieuwe strategische partner in de joint venture.

In augustus besliste het toenmalige Interbrew (InBev) om het belang van joint venture-partner Sun uit te kopen, waardoor het alleen eigenaar werd van 75,5 procent van de stemgerechtigde aandelen. Die operatie werd in november evenwel verworpen door een Russische rechtbank. Een beslissing waartegen InBev momenteel in beroep is gegaan.

Volgens analisten zou Alfa Eco aan de operatie een winst van 50 tot 100 procent overhouden. Alfa Eco ontkent dat het iets te maken heeft met de uitspraak van de rechtbank, maar verklaarde wel voordeel uit de situatie te willen halen. Volgens eerdere, onbevestigde geruchten zou de investeringsmaatschappij haar aandelen te koop hebben aangeboden aan InBev. Vedomosti citeert nu anonieme bronnen dicht bij de zaak en stelt dat Alfa Eco en InBev nog deze week een akkoord over de transactie zullen bekendmaken. Een andere bron merkt op dat de deal pas volgend jaar kan gesloten worden, aangezien de verkoop nog toestemming moeten krijgen van een buitengewone algemene vergadering bij InBev. Analisten achten de operatie waarschijnlijk.

Sinds het begin van december is de aandelenkoers van Sun Interbrew flink gestegen. Op 14 december steeg het aandeel in Frankfort van 14,7 tot 18 dollar. Op het einde van vorige week werden er 22.000 aandelen per dag verhandeld.