Beatrix denkt niet aan binnenblijven
Foto: © Photo News

Koningin Beatrix wil niet zwichten voor het geweld van Karst Tates: wat haar betreft moet Koninginnedag volgend jaar gewoon volgens het gekende scenario plaatsvinden, dus met een bezoek aan een stad of dorp in Nederland. Ook haar kinderen zullen deze traditie in ere houden.

 

Openbare optredens zijn onontbeerlijk voor een goede uitoefening van haar koninklijke taak, liet koningin Beatrix donderdag al weten terwijl zij na de aanslag van Karst Tates met haar gevolg in het jachtslot Het Oude Loo zat. De leden van de koninklijke familie zullen in de toekomst in het openbaar blijven verschijnen zoals zij dat in het verleden hebben gedaan, heeft ze beslist.

Volgens bronnen kort bij de Oranjes heeft de Nederlandse vorstin ook op geen ogenblik overwogen om weg te blijven op de nationale herdenking van de slachtoffers van WO II. Deze plechtigheid vindt morgen plaats op de Dam in Amsterdam. Zij zal er in het gezelschap verschijnen van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Koningin Beatrix wil ook absoluut aanwezig zijn op het bevrijdingsconcert dat op 5 mei eveneens in Amsterdam wordt georganiseerd.

En er is nog meer werk aan de winkel voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die de beveiliging van de vorstin en haar familie verzorgt. Want het koningshuis wil gewoon niets aan zijn kalender wijzigen, ook niet op korte termijn. Zo maakt Pieter Van Vollenhoven, de man van prinses Margriet, op 5 mei zijn opwachting tijdens een kerkdienst in Wageningen voor de bevrijdingsfeesten. Hij zal er het defilé van de oud-strijders echter niet bijwonen. Twee dagen later reist koningin Beatrix naar Dordrecht af om er de opening bij te wonen van de tentoonstelling Calvijn & Wij. En zaterdag opent zij in Amsterdam een beeldententoonstelling in een park in de Bijlmer, niet meteen de meest rustige wijk van de Nederlandse hoofdstad.

Het is duidelijk dat de beveiligingsdienst voortaan extra voorzichtig zal zijn. 'Er is zeker al een nieuwe dreigingsanalyse', zegt gewezen veiligheidsbeambte van het Koninklijk Huis Arjo De Jong. 'Het gevaar voor een nabootsactie is niet ondenkbaar. De veiligheidsmensen zullen dan ook preventief willen laten zien dat zij op alles zijn voorbereid. Je mag je op 4 mei wel verwachten aan meer scherpschutters op de daken rond de Dam dan oorspronkelijk was gepland.'

Maar volgens een gewezen lid van de beveiligingsdienst laat koningin Beatrix niet zomaar een verstevigde burcht om zich heen bouwen: 'Zij is en blijft graag een vorstin van het volk en durft wel eens tussenbeide te komen als ze vindt dat veiligheidsmaatregelen het contact met het volk hinderen.'