BRUSSEL - Beleggen in grondstoffen: meer nog dan aandelen en opties heeft het de bijklank van pure speculatie, het wagen van een gokje met een kans op grote winsten óf grote verliezen. Maar steeds meer professionele investeerders raken ervan overtuigd dat ook grondstoffen recht hebben op hun plaats in een goed gediversifieerde portefeuille. En waarom zou dat ook niet voor particuliere beleggers gelden? Dankzij nieuwe financiële producten worden de traditioneel moeilijk toegankelijke grondstoffenbeurzen ook voor het grote publiek toegankelijk.

 

WE geven het toe. Grondstoffen, of commodities in het Engels, zijn de jongste jaren een beetje een hype geworden. En dat heeft natuurlijk veel te maken met de fenomenale returns die deze activaklasse heeft geboekt, in tegenstelling tot aandelen of obligaties. De Goldman Sachs Commodity Indices of GSCI, een reeks grondstoffenindexen die worden opgesteld door de zakenbank Goldman Sachs, kenden van 1999 tot 2004 jaarlijkse returns die uiteenliepen van gemiddeld 17 tot 50%, met slechts één negatieve uitschieter (-29,1% in 2001).

Maar het zou verkeerd zijn om de plotse aandacht voor grondstoffen daarom af te doen als een modegril. Het zijn immers ook langetermijnbeleggers, zoals grote pensioenfondsen, die verantwoordelijk zijn voor de toestroom van vers kapitaal naar deze markt. Zij worden gedreven door het besef dat ze hun risico-rendementsprofiel kunnen verbeteren door een stuk van hun vermogen in grondstoffen te beleggen. Waarom? Gewoon vanuit de gezonde boerenwijsheid dat je beter niet alle eieren in één mand legt. Of, beter gezegd, dat je je eieren liefst over zoveel mogelijk mandjes spreidt. Als er dan eens een mandje op de grond valt, is de schade immers niet zo groot. Diversificatie, noemen financiële specialisten dat. In het inzetartikel (,, Slimme trucs met grondstoffen '') gaan we daar wat dieper op in. U leest er ook waarom een belegging in grondstoffen ook voor de lange termijn interessant kan zijn.

Blijft natuurlijk de hamvraag: is dit wel het moment om in grondstoffen te beleggen, nu we een periode achter de rug hebben met ronduit fenomenale prijsstijgingen? Het hangt er natuurlijk van af aan wie je het vraagt. Maar er zijn analisten die vermoeden dat die prijsstijgingen nog maar het begin vormden van een langjarige hausse van de grondstoffenmarkten. En dat heeft alles te maken met de dreigende capaciteitstekorten op heel wat markten.

Een klassiek voorbeeld is de oliemarkt. In de jaren zeventig waren de olieprijzen zo hoog dat het voor de producenten de moeite loonde om zwaar te investeren in nieuwe boortorens, boorplatforms, raffinaderijen en opslagtanks. Dit leidde na verloop van jaren echter tot een overaanbod, waardoor de prijzen tijdens de jaren '80 en '90 onder druk kwamen en investeringen werden uitgesteld. En ja, u raadt het al, daardoor zitten we vandaag opgezadeld met dreigende aanbodtekorten, zeker als de vraag vanuit China en India verder zal toenemen. De komende jaren - bij Goldman Sachs hebben ze het over ,,zeker 5 à 10, misschien zelfs 15 jaar'' - zouden dan ook in het teken staan van structureel hogere prijzen. Die zullen wel weer een ,,inhaalbeweging'' van de investeringen uitlokken, maar het zal nog jaren duren vooraleer die een neerwaarts effect op de prijzen zullen uitoefenen, zegt Heather Shemilt van Goldman Sachs.

Het fenomeen speelt volgens haar ook op andere markten. De voorraden van tarwe, maïs, koper, aluminium en andere grondstoffen zijn de afgelopen jaren allemaal sterk gezakt, waardoor er weinig ,,buffer'' bestaat om een toenemende vraag op te vangen.