Actrice Denise Zimmerman overleden
Foto: ©Raamtheater
ANTWERPEN - Actrice Denise Zimmerman is gistermiddag onverwacht gestorven in het Sint-Jozefziekenhuis in Zoersel. Het Toneelhuis in Antwerpen reageert met verslagenheid. Denise Zimmerman was 61.

Denise Zimmerman studeerde aan het Conservatorium en aan de Studio van het Nationaal Toneel te Antwerpen. Ze begon haar carrière in 1964 als toneelactrice. Pas jaren later, toen ze ook televisierollen begon te vertolken, raakte ze bekend bij het grote publiek.

Zimmerman debuteerde in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg als Desdemona in Shakespeare's Othello. Het was de start van een reeks mooie jonge vrouwenrollen, waaronder Angélique in de 'Ingebeelde Zieke' van Molière, Cordelia in 'Koning Lear' en Marieke in 'De Parochie van Miserie'.

Regisseurs ontdekten al snel dat ze over heel wat talent beschikte en vroegen haar voor de titelrol in 'Freule Julie' van Strindberg (1978), Simone in 'Het Atelier' (1981) en Antigone in 'Antigone' (1984). Met Trijn Cornelis in 'Trijntje van Saardam' (1973) en zeker als één van de Jeannes in 'Het is geen leven Jeanne' (1983) ging ze de komische toer op. In 1982 ontving ze de Dr. Oscar de Gruyterpijs voor haar indrukwekkende vertolking van Lily in 'Voor de vrijheid van de Stad' en kreeg ze een speciale vermelding voor haar rol van Filumena.

Van bij de start van het Het Toneelhuis in 1998 bleef de actrice een vertrouwd gezicht op de scéne van de Bourlaschouwburg. Theatermaker Luk Perceval vroeg haar voor zijn eerste Toneelhuisproductie 'Franceska' (1998-1999). Ook Jan Decorte erkende haar talent en engageerde haar voor 'Marieslijk' (2000), 'Amlett' (2001) en 'Cannibali!' (2003). Ze speelde naast Jan Decleir in 'Bloedarm' (2003-2004).

Zimmerman werd pas bekend bij het grote publiek toen ze ook televisierollen begon te vertolken. Zo speelde ze in 1968 Els van Berckelaar in het populaire televisiefeuilleton 'De Heren van Zichem' en speelde ze in 1990 met haar man Bernard Verheyden in de VTM-soap 'Bompa Lawijt'. Daarna acteerde ze nog in de serie 'Dennis'. Uiteindelijk werd Shakespeare's 'Macbeth' één van de laatste grote toneelproducties waarin ze eind vorig jaar meespeelde.