KONTICH/LOS ANGELES - Het Amerikaanse investeringsfonds Gores Technology Group (GTG) heeft een overeenkomst bereikt met het bankenconsortium van de Kontichse softwaregroep Real Software. Daarbij wordt de bestaande schuld van Real Software (200 miljoen euro) aan GTG overgedragen. Het grootste deel van die schuld (155 miljoen euro) wordt omgezet in aandelen. GTG krijgt daardoor 83 procent van de uitstaande aandelen van Real Software in handen. De resterende aandelen moeten door GTG overgenomen worden.

Er blijft dan nog een uitstaande schuld van ongeveer 45 miljoen euro over. Daarvoor krijgt Real Software een betalingsuitstel van twee jaar, tot juni 2006. De intrest wordt niet kwijtgescholden maar moet gespreid betaald worden. Gebeurt dit binnen de eerste twee jaar, dan geniet Real Software een korting van 50 procent op het kapitaal.

Gores engageert zich om Real Software nieuw werkkapitaal te verschaffen tot 10 miljoen euro, in de vorm van converteerbare obligaties of gelijkaardige financiële instrumenten.

Aan de overeenkomst zijn weliswaar een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten de aandeelhouders nog hun goedkeuring geven, en sommige delen van de andere bedrijfsschuld moeten nog geherstructureerd worden.

Real Software roept op 16 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering samen. De jaarresultaten van het bedrijf worden op 27 februari bekendgemaakt en niet -zoals eerder aangekondigd- op 19 februari.

GTG, een Amerikaans durfkapitaalfonds rond Alec Gores, is een Amerikaanse investeringsgroep die wereldwijd participaties neemt in technologie en telecom. Groepsvoorzitter Ashley Abdo ziet de overname als ,,een volgende strategische acquisitie in Europa''.

Real Software zit al drie jaar op het scherp van de snede. Een overname in de VS in 1999 zadelde het IT-bedrijf op met een schuldenberg van meer dan 200 miljoen euro. Dat leidde tot opeenvolgende schuldherschikkingsakkoorden met de banken.

Bij het bedrijf werkten in 2002 ongeveer 1.500 mensen. In de eerste negen maanden van 2003 noteerde het een verlies van 11,7 miljoen euro, bij een omzet van 125 miljoen euro.