EUPEN - Vivant is er in de Raad van de Duitstalige Gemeenschap in geslaagd om 2 van de 25 zetels in de wacht te slepen. De partij haalde 7,34 pct (+4,01) maar wordt in zetels even groot als Ecolo, dat 1 zetels verliest (8,19 pct, -4,54).

Andere winnaar is de SP van minister-president Karl-Heinz Lambertz die van 4 op 5 zetels komt (19,01 pct, +4,04). Grootste partij blijft de christendemocratische CSP, ondanks terugval met 1 zetel tot 8 (32,79 pct, -1,99).

De liberalen van PFF-MR verliezen 1 zetel (20,98 pct, -0,34) en belanden op dezelfde hoogte als de socialisten. De partij van Duitstalige Belgen PJU-PDB behoudt haar drie zetels (11,69 pct, -1,17).

Minister-president Lambertz was verheugd over het resultaat. In zetels worden de socialisten, weliswaar met de liberalen, de tweede partij van de Duitstalige gemeenschap, wat historisch is voor de SP.

Minister van Onderwijs Bernd Gentges (MR) was ontgoocheld. Ondanks een miniem verlies, moeten de liberalen een zetel prijsgeven terwijl de peilingen een winst van één of twee zetels voorspelden. "Het zijn opmerkelijke resultaten. Wij hadden meer verwacht en zijn dus niet tevreden, temeer omdat de huidige tripartide geen meerderheid meer heeft. De onderhandelingen beloven moeilijk te worden", voorspelt Gentges.

Minister van Sociale Zaken, Hans Niessen (Ecolo), reageerde eveneens bitter. Hij vond dat de regering van de Duitstalige Gemeenschap vijf jaar goed gewerkt had.