BRUSSEL - Vanaf morgen gaat de federale regering opnieuw aan de slag. Dat heeft premier Guy Verhofstadt zondag gezegd. Hij vindt dat de VLD het al bij al nog zo slecht niet heeft gedaan. "De voorspelde implosie is er helemaal niet gekomen", verklaarde de eerste minister.

Verhofstadt benadrukte in een eerste reactie dat zijn partij ten opzichte van 1999 slechts 1 zetel en 2 procent verliest. "Ik had op meer gehoopt, maar als ik vergelijk met de peilingen ben ik al bij al tevreden. Als we de peilingen mochten geloven zou de VLD doodbloeden. Dat is helemaal niet gebeurd", dixit de eerste minister.

Verhofstadt verwacht dat CD&V-N-VA nu het initiatief zal nemen. "Wij zijn een heel opbouwende partij. We gaan ons nu bezinnen", zei hij. De premier stelt wel vast dat "een pak partijen" zullen nodig zijn om een Vlaamse regering te vormen.

Op het federale bestuursniveau hebben de Vlaamse verkiezingen geen enkele invloed, meent Verhofstadt. "Wij gaan door met het werk. De federale verkiezingen waren vorig jaar en vanaf morgen gaan wij weer aan de slag".

Net zoals zijn vice-premier Patrick Dewael haalde Verhofstadt uit naar de christen-democraten. Volgens hem heeft CD&V-N-VA een negatieve campagne gevoerd. Het kartel moet dan ook nadenken of dit geen aanleiding heeft gegeven tot anti-politiek. Verhofstadt zei de vreugdetaferelen bij het kartel niet te begrijpen wanneer je de uitslag van het Vlaams Blok ziet.

"Het is voor alle partijen nu nodig om positieve politiek te voeren. We gaan nu verder werken aan de problemen". Verhofstadt verwees naar Gent, waar zowel VLD als sp.a vooruit gaan door een goed beleid te voeren. "Dat moet ook op Vlaams en federaal niveau gebeuren", besloot de federale regeringsleider.