Dominiek Lootens-Stael, tweede op de lijst voor het Vlaams Blok in Brussel, verwacht dat het totaalbeeld voor Brussel een even goede score zal geven voor het Vlaams Blok als in de rest van Vlaanderen. Het Blok wint in het Brussels gewest voorlopig om en bij de 3 procent.

Lootens-Stael wil het resultaat in heel Brussel afwachten omdat de resultaten vaak verschillen naar gelang de wijk. Met enkel de stemmen geteld in Brussel, Sint-Gillis en Elsene is het moeilijk een totaal beeld te geven, zegt het Blok-kopstuk. Hij verwacht vooral een goed score in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek. Hij heeft er vertrouwen in omdat het Vlaams Blok in het kanton Elsene, "waar partij traditioneel niet zo sterk staat, toch 4 procent vooruit gaat".

Het Vlaams Blok zou wel achteruitgaan in Sint-Gillis en Brussel. Lootens-Stael wijdt het slechte resultaat in Sint-Gillis aan de sterkte van PS-burgmeester en kandidaat-minister-president Charles Picquet.Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid en lijstrekker voor Groen! voor het Brusselse parlement hoopt zowel in het Brussels en Vlaams parlement groene vertegenwoordigers te hebben. Uit voorlopige uitslagen lijkt dat ook te lukken, maar het blijft hout vasthouden, verklaarde Byttebier zondagavond.

De grootste bekommernis was de kiesdrempel te halen en het groene kopstuk heeft er goede hoop in. Volgens Byttebier is er een groot contrast met de sfeer vorig jaar. Ze zegt tijdens de campagne veel sympathiebetuigingen te hebben gekregen, maar de onzekerheid blijft. Het is altijd afwachten of dat zich ook vertaald in stemmen, zo voegt ze eraan toe.

Voor uittredend Brussels minister Didier Gosuin (MR) is het slechtere resultaat van de MR in Brussel wellicht te wijten aan de voortdurende spanning binnen de Brusselse regering.

"De situatie is vandaag minder eenvoudig dan gisteren", reageerde hij. Didier Gosuin vindt het geen goed idee dat een verzwakte groene partij Ecolo als enige democratische oppositie zou overblijven in het Brussels parlement.

De CD&V verliest stemmen in Brussel en zou pas de vierde Vlaamse formatie worden in Brussel. Volgens ex-premier Wilfried Martens kan dat het gevolg zijn van het kartel met de N-VA. Dat heeft de CD&V in Brussel een te flamingant imago gegeven, zo reageert Martens.

Wilfried Martens heeft het kartel verdedigd, maar het was volgens hem niet eenvoudig om in Brussel uit te leggen dat het een goed optie was. Het bang voorgevoel dat hij had, lijkt te worden bevestigd. Toch hoopt de ex-premier dat de CD&V haar 3 zetels kan behouden. Volgens de CD&V’er is het wachten op de volledige resultaten.

Ook Jan Béghin die van de CD&V overstapte naar de sp.a, wijt het verlies van de CD&V in Brussel aan de aanwezigheid van de N-VA. Volgens hem maakte de CD&V de verkeerde keuze voor Brussel.

CD&V-lijsttrekker Jos Chabert denkt dat de CD&V in Brussel nog op een derde plaats kan uitkomen. Hij deelt de mening van Wilfried Martens niet als zou het kartel met de N-VA de CD&V stemmen hebben gekost. De nestor van de Brusselse regering wijst erop dat de CD&V tegenover de verkiezingen van vorig jaar 3.000 stemmen meer haalt. Toen was de N-VA niet samen met de CD&V, stelt Chabert.

Dat het Vlaams Blok er tegenover vorig jaar op achteruitgaat noemt de uittredend Brusselse minister het "allerbelangrijkst".

Of de CD&V zich als vierde partij tevreden zal stellen met een staatssecretariaat in plaats van een ministerpost, wilde de Brusselse minister niet zeggen. Daarvoor is het te voorbarig, luidt het. Volgens Chabert zal er onderhandeld moeten worden welke partijen de twee ministerposten krijgen en wie het staatssecretariaat. Hij merkt erop dat alle Brusselse regeringsleden telkens nauw samenwerkten.