BRUSSEL - De nieuwste film van Jan Verheyen, "Buitenspel", zal een 13-jarige voetballer uit Kraainem in de hoofdrol hebben. De cast, die vandaag in Kinepolis aan de pers werd voorgesteld, bestaat uit Filip Peeters, Joke Devynck, Peter Bulckaen en Kris Piekaerts, bekend van de Man Bijt Hond-rubriek Kris en Yves.

Op 4 juli begint filmmaker Jan Verheyen aan de opnames van Buitenspel, de prent die voordien nog de werktitel Gilles droeg. Verheyen mikt op het grote publiek met een film over de dromen van een jonge voetballer en zijn vader.

De twaalfjarige Gilles droomt ervan om Rode Duivel te worden en krijgt voluit de steun van zijn vader, die tegelijk ook zijn trainer is. Als die echter sterft, komt de droom op de helling te staan.

De rol van Gilles wordt vertolkt door de 13-jarige Ilya Van Malderghem uit Kraainem. Hij werd gekozen uit zo'n 1.500 kandidaten. ,,Een moeilijke zoektocht, want we zochten iemand die zeer goed kon voetballen en acteren'', aldus Verheyen. ,,We lieten ons in dat proces begeleiden door acteur Michael Pas en voetbalanalist Wim De Coninck en dat bracht ons bij Ilya.'' Ilya voetbalt bij de nationale miniemen van Diegem Sport en loopt school in Brussel.

Ook de rest van de cast werd bekend gemaakt. Opmerkelijk is de rol voor Kris Piekaerts. Hij speelt een licht mentaal gehandicapte vriend van de vader van het voetballertje, een rol die Filip Peeters voor zijn rekening neemt. Joke Devynck speelt de moeder van Gilles. Peter Bulckaen, bekend van de VTM-serie ,,Wittekerke'', maakt zijn filmdebuut als Joris, een vriend van de familie. Warre Borgmans speelt de rol van de plaatselijke dokter. Michael Pas krijgt een bijrolletje als trainer en coacht de jonge acteurs.

Buitenspel heeft een budget van 2,3 miljoen euro, een aanzienlijke som naar Vlaamse normen. Het geld komt deels van het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat ook co-producent is van de film, en van het bedrijfsleven. Die laatste groep investeert in de film dankzij de zogenaamde tax shelter-regeling, waardoor investeerders in filmprojecten kunnen rekenen op een fiscale vrijstelling op de winst die ze maken.

De opnames van Buitenspel zouden op 26 augustus afgelopen moeten zijn. De film zou als op 21 december in de zalen moeten verschijnen.