Franse en Duitse krant publiceren Deense spotprenten
De voorpagina van de krant van gisteren
PARIJS - De Franse krant France-Soir en de Duitse krant Die Welt hebben vandaag de spotprenten van de profeet Mohammed afgedrukt waar Denemarken door in de problemen is gekomen. De kranten willen daarmee aantonen dat voor religieuze dogma's geen plaats is in een seculiere maatschappij. In Nederland heeft het onafhankelijke parlementslid Geert Wilders de omstreden Deense cartoons op zijn website geplaatst.

Afbeeldingen van Mohammed zijn volgens de islam godslasterlijk. Arabische landen eisten al straffen voor de tekenaars, de raad van de Iraakse stad Fallujah roept op om vrijdag op de wekelijkse gebedsdag uit protest Deense producten te verbranden en een religieuze moslimleider vaardigde een fatwa uit tegen 530 Deense soldaten in Irak.

,,Ja, wij hebben het recht te spotten met God"

Zo luidde een kop op de voorpagina van de France-Soir vandaag. Eronder stond een cartoon met de goden van de boeddhisten, joden, moslims en christenen zwevend op een wolk. De Deense cartoons stonden op een binnenpagina.

,,Het verschijnen van de twaalf prenten in de Deense pers heeft in de islamitische wereld emoties losgemaakt omdat het afbeelden van Allah en zijn profeet verboden is. Maar omdat een religieus dogma niet kan worden opgedrongen aan een democratisch en seculier land, publiceert France-Soir de gewraakte karikaturen", aldus de krant.

Die Welt zei dat het recht op blasfemie een van de in de democratie verankerde vrijheden is. ,,Democratie is de geïnstitutionaliseerde vorm van vrijheid van meningsuiting'', aldus de krant in een commentaar op zijn voorpagina, waarop ook een van de spotprenten prijkte.

In Nederland heeft het onafhankelijke parlementslid Geert Wilders de omstreden Deense cartoons op zijn website geplaatst. Wilders wil op die manier de makers ervan een hart onder de riem steken. Hij vindt de internationale ophef die de spotprenten in de moslimwereld veroorzaken ,,erg verontrustend''.
De website van Wilders is al de hele namiddag onbereikbaar, wellicht door de te hoge trafiek.

Zelfcensuur

De Jyllands Posten daagde cartoonisten uit spotprenten van Mohammed te maken omdat de krant de indruk had gekregen dat zij, als het om de islam ging, zelfcensuur toepasten. Op een van de prenten die vervolgens in september werden gepubliceerd is Mohammed te zien met een tulband in de vorm van een bom met brandende lont.

De krant zei te betreuren moslims te hebben beledigd, maar nog steeds achter zijn besluit te staan om de prenten af te drukken, omdat de Deense wet dat toestaat. Een Deense moslimgroep liet weten de verontschuldiging te aanvaarden, maar zei achteraf de uitspraak van de krant dubbelzinnig te vinden. De zaak blijft dan ook de gemoederen verhitten in de islamitische wereld.