De Nederlandse havengroep Kloosterboer krijgt voet aan de grond in de Antwerpse haven.

Door de overname van de fruitafdeling van HesseNoordNatie (HNN) krijgt de ambitieuze Nederlandse havengroep Kloosterboer voor het eerst voet aan de grond in de Antwerpse haven. Kloosterboer is gespecialiseerd in het transport en de overslag van gekoelde voedingsproducten, in het bijzonder van fruit. Het opereerde totnogtoe vanuit een rist Nederlandse havens.

Voor HesseNoordNatie, dat zich meer en meer concentreert op containerbehandeling, was de fruitafdeling geen kernactiviteit meer.

Volgens gedelegeerd bestuurder Vincent Lim zijn in de sector van de fruitoverslag heel snel grote groepen aan het ontstaan. De topman van HNN, een onderdeel van de Singaporese havengroep PSA, stelt dat een verkoop van de fruitterminal aan een grote havengroep de beste manier was om de toekomst van deze afdeling in Antwerpen te verzekeren. Hoeveel Kloosterboer heeft betaald voor de overname werd niet bekendgemaakt.

De fruitterminal van HNN had het de voorbije jaren moeilijk om stand te houden in de concurrentieslag met het veel grotere Belgian New Fruit Wharf (BNFW) van de Gentse haventycoon Philippe Van de Vyvere.

Om het tij te keren ontketende HNN nog wel een biedstrijd met BNFW om bananentrafieken van Chiquita binnen te halen maar dat liep in juli van dit jaar faliekant af.

HesseNoordNatie verloor de strijd om Chiquita en tot overmaat van ramp pikte BNFW in juli van dit jaar met Dole de grootste klant van HNN in. De Amerikaanse fruitgroep Dole was goed voor de helft van de omzet van de fruitterminal van HNN.

Met de verkoop van de fruitterminal aan Kloosterboer moet BNFW vanaf nu rekening houden met een veel sterkere concurrent. Jack Kloosterboer, de topman van de gelijknamige Nederlandse havengroep, ziet de komst van zijn bedrijf naar Antwerpen als een strategische uitvalsbasis voor verdere expansie.