PARIJS - Het Franse parlement heeft vanmiddag met een zeer grote meerderheid een wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van de islamitische hoofddoek en andere religieuze symbolen in de openbare scholen verbiedt. Tegenstanders in Frankrijk en in het buitenland bestempelen deze ,,hoofddoekenwet" als islamofoob.

Slechts 36 parlementsleden stemden tegen het voorstel; 494 stemden voor, onder wie de socialistische oppositie.

Het verbod op het dragen van religieuze symbolen gaat vanaf volgend schooljaar in. Leerlingen die dan nog met een hoofddoek, keppel of tulband op school verschijnen, krijgen in principe een eerste waarschuwing, en kunnen bij een volgende overtreding eventueel van school gestuurd worden.

Vorige woensdag had ook de Franse regering het omstreden wetsontwerp goedgekeurd. Het optreden tegen de sluier is vooral ingegeven door twee overwegingen. De eerste is de toename van het integrisme bij de jonge, vooral mannelijke, moslims. De tweede, die niet losstaat van de eerste, is de toename van antisemitisch verbaal en fysiek geweld.

Moslimorganisaties voorspellen een verdere radicalisering van Franse gelovigen. ,,De meerderheid van de moslims wil zijn geloof in vrede en in overeenstemming met de Franse wet belijden. Maar wat krijg je als je hun geloof niet respecteert, belachelijk maakt of islamitische gebruiken strafbaar stelt? Radicalisering'', aldus Lhaj Thami-Breze, leider van de Unie van Franse Moslimorganisaties.